Annons

Katalansk ex-polischef i rätten

Spanien • Publicerad 20 januari 2020
Förre katalanske polischefen Josep Lluís Trapero under första rättegångsdagen.
Förre katalanske polischefen Josep Lluís Trapero under första rättegångsdagen.Foto: Fernando Villar/AP/TT

Åklagaren yrkar på elva års fängelse för den förre katalanske polischefen Josep Lluís Trapero. Rättegången inleddes i Madrid under måndagen, tre månader efter att Spaniens högsta domstol dömde flera katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling.

Trapero åtalas för uppror i och med att han som chef för den katalanska polisen Mossos d'Esquadra beordrade dem att inte använda våld för att stoppa människor från att delta i folkomröstningen för självständighet 2017.

Annons

Ytterligare en före detta högt uppsatt katalansk tjänsteman samt två före detta polischefer står åtalade.

Processen inleds en vecka efter att premiärminister Pedro Sánchez bildat en regeringskoalition med vänsteralliansen Unidas Podemos (UP). Genom att lägga ner sina röster i parlamentet släppte det katalanska separatistpartiet ERC (republikansk vänster) fram Sánchez som ny premiärminister.

Som motkrav lovar Sánchez och hans socialistparti PSOE att förhandla om att försöka lösa den politiska konflikten om Katalonien.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons