Annons

Katalansk motion spär på självständighetsstrid

Spanien • Publicerad 12 november 2019
Kataloniens president Quim Torra (bilden) har efter förra månadens våldsamma protester velat få till en dialog med premiärministern Pedro Sánchez. Arkivbild.
Kataloniens president Quim Torra (bilden) har efter förra månadens våldsamma protester velat få till en dialog med premiärministern Pedro Sánchez. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Parlamentet i den spanska regionen Katalonien har röstat för en motion som uttrycker regionens vilja att bli självständig från övriga Spanien.

Motionen är inte juridiskt bindande, men har trots det väckt kritik. Landets författningsdomstol har hotat med konsekvenser för katalanska politiker om motionen får stöd i det regionala parlamentet.

Annons

Omröstningen sker knappt en månad efter att omfattande demonstrationer mot regeringen i Madrid ägde rum i bland annat Barcelona. Då hade högsta domstolen dömt flera tidigare katalanska politiker till fängelse för deras roll i Kataloniens försök att bryta sig loss från övriga Spanien för två år sedan.

Domarna ledde till våldsamma protester i vilka hundratals skadades, däribland flera poliser. Efter de mest intensiva protesterna skickade Kataloniens president Quim Torra en fredstrevare till premiärministern Pedro Sánchez i hopp om att få till en dialog. Inviten har hittills fått nobben.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons