Annons
Nyheter

Hoppet minskar efter svår dammolycka

Ett intensivt sökarbete pågår efter 300 saknade sedan en damm vid en gruva kollapsat i Brasilien.
Men hoppet minskar om att hitta någon vid liv.
– Min femåriga syskonson frågar mig om hans pappa är död. Vad ska jag säga honom, säger Olivia Rios förtvivlat.
Brasilien • Publicerad 25 januari 2019 • Uppdaterad 26 januari 2019
Den kollapsade dammen ligger i anslutning till en gruva. När den rasade bildades en stor ström av lera och slam som spridit sig över intilliggande åkrar och byggnader.
Den kollapsade dammen ligger i anslutning till en gruva. När den rasade bildades en stor ström av lera och slam som spridit sig över intilliggande åkrar och byggnader.Foto: Bruno Correia

Nio kroppar har hittats men omkring 300 gruvarbetare saknas fortfarande efter dammkatastrofen i Brasilien, uppger lokal räddningstjänst.

En lerflodvåg svepte över landskapet, tog med sig en bro, skadade bostäder, och drog in över en järnmalmsgruva i närheten av Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais i östra Brasilien.

Annons

Tv-bilder visade helikoptrar som lyfte människor ur den midjedjupa gyttjan.

427 personer arbetade vid gruvan när dammen kollapsade under fredagen, och 279 har hittats vid liv.

Fortfarande pågår ett intensivt arbete för att hitta överlevare.

– Från och med nu är chanserna minimala och det mest sannolika är att vi bara kommer att hitta döda kroppar, säger Romeu Zema, guvernör i Minas Gerais.

Minst hundra brandmän arbetar under natten i insatsen, som med hjälp av maskiner försöker att ta sig ned i gyttjan.

Ett dammras har ägt rum i närheten av staden Belo Horizonte, sydöst om den brasilianska huvudstaden Brasilia. många människor befaras döda.
Ett dammras har ägt rum i närheten av staden Belo Horizonte, sydöst om den brasilianska huvudstaden Brasilia. många människor befaras döda.Foto: Leo Drumond

Olyckan väcker minnen till liv från när en damm brast i samma delstat 2015 nära Mariana. 19 personer omkom och giftigt järnavfall spreds hundratals kilometer. Företaget Vale var ett av företagen som var inblandat i driften, samma företag som äger den nu drabbade gruvan.

"En sorglig konsekvens av de lärdomar som inte dragits av Brasiliens regering och gruvföretagen", kommenterar miljöorganisationen Greenpeace.

Vd:n Fabio Schvartsman kallar fredagens katastrof för en mänsklig tragedi.

– Vi pratar antagligen om ett stort antal offer, vi vet inte hur många men vi vet att det kommer att vara ett högt antal, säger han vid en presskonferens.

Han säger att det var en inaktiv damm som skulle tas ur bruk som brast och vars innehåll forsade ner i en annan damm, som svämmade över.

Annons

Flera anhöriga krävde svar om vad som hänt med deras närstående.

– Min femåriga syskonson frågar mig om hans pappa är död. Vad ska jag säga honom, säger Olivia Rios förtvivlat.

Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro kommer att flyga över katastrofområdet i dag.

En flygbild visar en bro som rasat i samband med att en damm kollapsat nära Brumadinho i Brasilien.
En flygbild visar en bro som rasat i samband med att en damm kollapsat nära Brumadinho i Brasilien.Foto: Bruno Correia

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons