Kim ska visa barnen: ”Grabben säger att Lukas är legenden”

Handboll Artikeln publicerades
Kim Anderssons son Milo var med och firade OS-silvret på Österportstorg 2012. Men än så länge har farsan mycket att åstadkomma för att nå Lukas Nilssons legendstatus.
Kim Anderssons son Milo var med och firade OS-silvret på Österportstorg 2012. Men än så länge har farsan mycket att åstadkomma för att nå Lukas Nilssons legendstatus.

En hel handbollsvärld frågar sig om 36-årige Kim Andersson fortfarande håller på den yppersta nivån. Själv vill Kim visa äldste sonen Milo att han duger på den internationella scenen.

– Han säger att den enda legenden vi har i Ystad är Lukas Nilsson, suckar Kim.

När Ystads handbollshjältar hyllades för OS-silvret i London 2012 klev Kim Andersson ut på Rådhusets balkong med Milo Verner Zlatan Andersson på armen.

Treåringen tittade storögt ut över publikhavet på Österportstorg när ystadsborna hyllade sina fyra silvermedaljörer.

Kim med sonen Milo, som ger Mattias Andersson en high five.
Foto: Albin Brönmark
Kim med sonen Milo, som ger Mattias Andersson en high five.

Milo föddes visserligen i tyska Kiel, där Kim Andersson var firad stjärna under sju säsonger (2005-2012). Men han var bara tre år när familjen flyttade hem och pappa började spela för Kif Kolding Köpenhamn i Danmark.

– Milo vet att han är född i Tyskland och att jag har spelat i Kiel, för det har vi berättat. Men han har inget minne av mig som spelare där. Han är väldigt intresserad av handboll och nu har han skaffat en svartvit Kieltröja. Med ”Nilsson” på ryggen, säger Kim Andersson och ler snett.

Lukas Nilsson tillsammans med Jim Gottfridsson och Kim Ekdahl du Rietz på torsdagens träning i Köpenhamn.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lukas Nilsson tillsammans med Jim Gottfridsson och Kim Ekdahl du Rietz på torsdagens träning i Köpenhamn.

Har barnen haft någon del i ditt beslut att göra comeback i landslaget; att de på så vis ska få ett bestående minne av pappa i landslaget?

– Nej, det kan jag inte säga. Men jag tror att det kommer att bli jäkligt kul för framförallt Milo att komma hit till Köpenhamn och se en match i den här arenan. Det blir mycket ljud och musik och spektakel och det är säkert en fräck upplevelse.

Har det hänt att du visat klippböcker och pokaler för barnen?

– Nej, de är så små. Men en gång satte svärfar på ett Youtubeklipp. Det var någon som hade klippt ihop bra grejor från min karriär och då blev vår dotter, Tuva, jätteimponerad. Wow - pappa finns på Youtube! Men själva handbollen brydde hon sig inte om...

Inte nog med att Milo Andersson har Lukas Nilsson som idol. Hustrun Sandra är dessutom en hängiven IFK Ystad-supporter…

Men det är inte enbart uppförsbacke för Kim Andersson i familjens förhållande till handboll. Milo har i alla fall börjat spela i ett av Ystads IF:s pojklag och han bär nummer 5 på tröjan – precis som pappa. Ett erkännande, på sitt sätt.

– Dessutom är han vänsterhänt, påpekar Kim.

Vid torsdagens pressträff i Royal Arena var den två meter långe högernian, som sammanlagt har spelat sju säsonger i Ystads IF, den mest uppvaktade svenska spelaren. Han levererade intervjuer inte bara på skånska utan även på flytande danska och tyska.

– Nja, flytande vet jag inte. Det blir lite klyddigt att så snabbt skifta mellan språken.

Vad vill alla veta?

– Nämen det vanliga. Varför jag har gjort comeback igen och vad jag kan bidra med. Sådana saker.

Och hur känns det då?

– Att det ska bli jäkligt gött att komma igång. Det är det här man har gått och laddat för och nu är premiären nära. Det blir ett spännande mästerskap, det kan bli jäkligt bra för Sverige!

Har det varit ungefär som du har trott att komma tillbaka till landslaget?

– Ja, det är lika bra stämning i truppen som det brukar vara. Mitt huvudbry har i stället varit att lära mig namnen på alla nya spelsystem och spelstarter. De heter inte samma saker som de gjorde senast jag spelade i landslaget. Men det brukar lösa sig när man står ute på planen, jag känner igen rörelserna.

Kim Andersson är tillbaka i hetluften och inne i mästerskapsbubblan.

Om drygt två veckor spelas VM-finalen i Herning på Jylland.

Frågan är om Sverige finns med där?

Den optimala upplösningen vore att Milo tar pappa i handen och följer med ut på Rådhusbalkongen för att än en gång ta emot folkets jubel.

Med Lukas Nilsson vid sin sida.

Men med ”Andersson” på ryggen.

Fakta

Kim Andersson

Född: 21 augusti 1982..

Bor: Villa i Ystad

Familj: Hustrun Sandra, barnen Milo, Tuva och Texas.

A-landskamper: 229.

Mål i A-landslaget: 800.

Klubbar i karriären: Kävlinge HK, Ystads IF, HK Sävehof, THW Kiel, Kif Kolding, Ystads IF.

Kontrakt till: Säsongen 2020-21 i Ystads IF.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.