Kommer L att lära av tappet efter januariöverenskommelsen?

Ledare Artikeln publicerades

Oavsett om det blir Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni eller Johan Pehrson som väljs till ny L-ledare tvingas de hantera ett parti som efter januariöverenskommelsen befinner sig i djup kris.

Det har snart gått fem månader sedan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna slöt januariöverenskommelsen. Det innebär att SCB:s partisympatiundersökning som presenterades förra veckan kan ses som en indikation på hur väljarna, med lite perspektiv, ställer sig till överenskommelsen och det nya politiska landskap den resulterat i.

Inför jöken var det många inom L som varnade för att samarbete med S skulle leda till väljartapp. Med ett stöd på 3,7 procent - den lägsta siffran som uppmätts för partiet sedan SCB på 1970-talet inledde sina mätningar - och väljartapp till både Kristdemokraterna och Moderaterna har dessa farhågor besannats. Det säger mycket om den uppförsbacke en ny L-ledare står inför.

Men även Centerpartiet tycks ha drabbats av missnöje relaterat till jöken. Med ett stöd på 6,9 procent backar C med 1,7 procentenheter jämfört med riksdagsvalet. Bland annat noteras en nettoförlust till mätningens stora vinnare Kristdemokraterna som slår nytt SCB-rekord med ett stöd på 13 procent, upp 6,7 procentenheter jämfört med valet.

Det bekräftar att KD, som även vinner väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna, blivit det parti som av många borgerligt sinnade väljare ses som januariöverenskommelsens skarpaste kritiker.

M noterar däremot, med ett stöd på 16 procent, de lägsta siffrorna i en SCB-mätning sedan hösten 2002. Aktiva moderater lär påpeka att de väljarflöden från KD till M som syntes under sista veckan av Europaparlamentsvalrörelsen sannolikt inte fångas upp av SCB-mätningen. Samtidigt går det inte att bortse från att M haft svårt att hitta sin roll efter att försöken att bilda regering misslyckades.

Socialdemokraterna lär glädjas över att det åtminstone inte går lika dåligt som för systerpartierna i Tyskland och Frankrike. Men 27,6 procent tangerar partiets tidigare bottennoteringar i SCB. Dessutom noteras väljartapp till både soffan och Vänsterpartiet sedan januariöverenskommelsen ingicks.

Med jöken har vi fått en regering som inte gör någon riktigt glad. S-väljare tvingas svälja betydande inslag av liberal skatte- och arbetsmarknadspolitik, medan borgerligt sinnade väljare vet att det utifrån höstens valresultat hade varit möjligt att bilda en alliansregering.

Ytterst handlar detta om att Sverigedemokraternas existens, snarare än sakfrågorna, tillåtits spela huvudrollen i den politiska debatten. Risken är att vi går mot en period där Socialdemokraterna än en gång kan abonnera på regeringsmakten - men inte i kraft av sin storlek, utan på grund av borgerlig oförmåga.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.