Annons

Konflikten som skakar svensk ishockey

Det är konflikten som skakar svensk ishockey.
Här är bakgrunden till att spelarna i Damkronorna bojkottar landslaget.
Ishockey • Publicerad 20 augusti 2019
Vid VM i våras åkte Damkronorna ur A-gruppen. Arkivbild.
Vid VM i våras åkte Damkronorna ur A-gruppen. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid OS 2018 blir Sveriges sjua, svenska damlandslagets sämsta resultat i ett OS hittills. Som en konsekvens av det drar Sveriges olympiska kommitté (SOK) in sitt stöd till spelarna. SOK motiverar sitt beslut med dåliga resultat och att Svenska ishockeyförbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

I augusti samma år meddelar Ishockeyförbundet att man tillsammans med herrligan SHL lägger 800 000 kronor på damlandslaget den kommande säsongen. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronornas svaga resultat.

Annons

I april i år åker Damkronorna ur VM:s A-grupp för första gången.

1 augusti anmäls Ishockeyförbundet till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Bakgrunden är debatten kring landslagsersättning för dam- respektive herrspelare inom fotboll och ishockey.

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden. Bland annat ska Damkronorna ha tvingats resa hem från en turnering i Finland med Finlandsfärja.

20 augusti uttalar sig för första gången Damkronorna i media om bojkotten: "Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog", säger Brynässtjärnan Erika Grahm till En stund senare uttalade sig även ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson: "Vi är i en situation nu där det är ett allvarligt läge, jag är bekymrad som ordförande och vi måste lösa det här" sade Larsson som också berättade att ett första möte var bokat de kommande dagarna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons