Nyheter

Köpt jord bättre än hemmagjord i experttest

Odling Artikeln publicerades
Det är skillnad på jord och jord. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Det är skillnad på jord och jord. Arkivbild.

Köpt plantjord ger finare plantor än hemblandad jord, enligt tester vid Göteborgs universitet. Men eftersom den köpta jorden brukar vara baserad på torv är den inte nödvändigtvis att föredra.

– Torven binder kol där den ligger och släpper ut kolet när vi gräver upp den, säger Catarina Sjöberg, lektor vid Göteborgs universitets trädgårdsutbildning, till Vetenskapsradion.

Hon har gjort vetenskapliga jämförelser mellan köpejord och plantjord som hennes studenter tillverkat enligt ett gammalt trädgårdsmästarrecept. Den torvbaserade köpejorden gav de bästa plantorna.

– I den jorden växte plantorna och blev finast. Men de andra två jordblandningarna som vi testade producerade också fina plantor, helt okej plantor, säger Catarina Sjöberg.

– Den köpta jorden hade bra balans mellan de olika näringsämnena. De jordarna som vi tillverkade var fruktansvärt obalanserade.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.