Annons

Köpte 120 backar öl – i protest mot nazister

Det blev en torrlagd tillställning för en grupp nazister som skulle festa i tyska Ostritz.
Först tömde polisen alkoholförråden på festivalområdet. Sedan köpte ortsborna upp all öl i det lokala snabbköpet i protest.
Tyskland • Publicerad 23 juni 2019
"No soup for you!"
"No soup for you!"Foto: Daniel Schäfer/DPA/TT

De omkring 500 besökarna på helgens högerextrema festival "Schild und Schwert" i Ostritz fick klara sig utan öl, sedan invånare gått samman med ett nunnekloster i bygden och länsat hyllorna i den lokala matbutiken.

Sammanlagt 120 backar öl införskaffades för att säkerställa att festivaldeltagarna inte skulle kunna supa till det, enligt . Redan i fredags konfiskerade polisen all öl inne på festivalområdet, sedan en domstol utfärdat alkoholförbud eftersom man befarade att risken för våldsamheter skulle öka i takt med berusningen.

Annons

Nazismen har hamnat i strålkastarljuset i Tyskland den senaste tiden efter mordet på en kristdemokratisk politiker som tagit ställning för flyktingars rättigheter. Den misstänkta gärningspersonen är en känd nazist och förbundskansler Angela Merkel har flaggat för hårdare tag mot högerextremister.

Även i fjol samlades nynazister i Ostritz, då för att fira Adolf Hitlers födelsedag. Tyska författningsskyddet räknar med att omkring 24 000 personer var aktiva i den högerextrema miljön i Tyskland i slutet av 2017, 6 000 av dem nazister.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons