Annons

Kraftig avverkning av statlig skog

Skog • Publicerad 23 maj 2019
Den statliga skogsjätten Sveaskog ökade sin avverkning med nästan 30 procent mellan 2010 och 2017. Arkivbild.
Den statliga skogsjätten Sveaskog ökade sin avverkning med nästan 30 procent mellan 2010 och 2017. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den statliga skogsjätten Sveaskogs avverkning i den egna skogen ökade med nästan 30 procent mellan 2010 och 2017, enligt en kartläggning av tidningen ATL.

Under perioden har uttaget av tillväxten ökat från 56 till 72 procent. 76 procent av Sveaskogs brukade skog är i dag yngre än 60 år.

Annons

– Vi har ett ansträngt läge på grund av åldersfördelningen. Vi står för ett offensivt skogsbruk och avverkar det vi kan, all tillgänglig tillväxt. Det är vår uppgift. Men vi kommer att få kämpiga 10–15 år, säger Sveaskogs skogschef Fredrik Klang till tidningen.

Enligt Klang är Sveaskogs avsättningar dubbelt så stora än någon annan skogsägare, vilket inkluderar mycket av den gamla skogen. Privata skogsägare vill ha en jämn åldersfördelning för ett jämnt flöde av intäkter, skriver ATL.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons