Annons

Alla frön brann upp vid lager i Kivik

En gård i Kivik i östra Skåne totalförstördes av en brand under söndagen. Gården tjänade inte som bostad utan som lager för fröer.
Brand • Publicerad 17 november 2019
Fröförsäljningen inför våren hade just börjat, men nu har fröna brunnit upp. Arkivbild.
Fröförsäljningen inför våren hade just börjat, men nu har fröna brunnit upp. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Allt frö är förstört, säger Leif Lindblom, ägare till frölagret som nu gått förlorat.

Hans företag är specialiserat på olika slags trädgårdsfröer, särskilt ekologiska fröer och lite mer ovanliga köksväxter. En del odlar han själv, men mycket köps in från annat håll. Fröförsäljningen inför nästa säsong hade just börjat, berättar han.

Annons

– Vi hade en alldeles ny förpackningsmaskin, men den är borta nu.

Han berättar att det känns riktigt tungt. Företaget har funnits sedan 1983.

– Vi har eventuellt möjlighet att komma i gång igen, för vi har en annan anläggning i Småland. Men det tar tid. Jag hoppas dock att jag kan få hjälp till det, säger han.

Larmet om branden i den fyrlängade gården kom vid halv åtta på morgonen. Rökutvecklingen var kraftig och räddningsledningen gick ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att hålla sig inomhus och att stänga ventilation, dörrar och fönster.

Några timmar senare kom besked om att det inte gick att rädda någon del av gården.

– Vi är på plats med en massa styrkor, och vi kommer att vara det under resten av dagen, säger Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons