Annons

Kraftig rök stänger butiker i Skellefteå

En brand pågår sedan i fredags i en avfallsanläggning i Skellefteå. Under natten till söndagen blossade den upp ytterligare och på söndagen har flera butiker stängt på grund av röken.
Brand • Publicerad 28 juli 2019
Det brinner på en sopstation i Skellefteå sedan i fredags. Arkivbild.
Det brinner på en sopstation i Skellefteå sedan i fredags. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var efter att räddningstjänsten minskat sin bemanning som branden tilltog.

– Vi tänkte att det skulle hålla sig ändå, men då blossade det upp. Men vi satte in extra resurser och fick ner den till normalläge på en halvtimme, säger Kristin Jonsson, räddningschef i beredskap.

Annons

Enligt henne är det en sophög på cirka 100 gånger 200 meter som brinner, och räddningstjänsten har en stor insats på plats.

– Vi har jobbat dygnet runt med olika kårer från runt om Skellefteå.

Ett tiotal butiker på ett närliggande köpcentrum har stängt på söndagen på grund av den kraftiga röken, rapporterar tidningen Norran.

– När vinden vänder åt det hållet ligger röken över handelsområdet. Det är ganska kraftig rök där vissa tider, säger Kristin Jonsson till TT.

Det kommer dröja ytterligare några dagar innan branden är släckt, enligt räddningstjänsten.

– Vi räknar med att det kommer fortsätta brinna de närmaste dagarna. Men branden kommer hela tiden minska i intensitet, och röken kommer minska i samma takt.

Lisa Mattsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons