Annons

Kraftigt höjda cigarettpriser väntar Danmark

Danmark • Publicerad 19 september 2019
Med kraftigt höjda priser vill Danmarks regering få unga att fimpa, eller helst att aldrig börja röka. Arkivbild
Med kraftigt höjda priser vill Danmarks regering få unga att fimpa, eller helst att aldrig börja röka. ArkivbildFoto: Jan Collsiöö /TT

Det ska bli dyrare att röka i Danmark. Landets regering vill höja priset på ett paket cigaretter med en tia till 50 danska kronor. Det motsvarar drygt 70 svenska kronor i dagens växelkurs.

Den socialdemokratiska regeringen föreslår prishöjningar i två steg, med fem kronor nästa år och ytterligare en femma 2021, skriver Avisen Danmark. Syftet är att avskräcka unga från att börja röka. Andra förslag i samma paket är neutrala förpackningar som ska hållas dolda i butikerna, skärpt kontroll av åldersgränsen 18 år och stopp för söta smaker på e-cigaretter.

Annons

Flera partier i folketinget vill höja priset ännu mer, men hälsominister Magnus Heunicke (S) är orolig för den sociala slagsidan med att sätta priset för högt.

– Vi kan ju inte ha olika prissättning. För unga människor är det här mycket pengar så vi tror att det är rätt nivå, säger han till Avisen Danmark.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons