Feature

Kretsloppet är viktigt på Rathckegården

Feature Artikeln publicerades

Den första sparrisen skördades 2009. Tio år senare är Rathckegården mellan Åhus och Yngsjö en väletablerad gårdsbutik.

Maurd Jönsson driver Ratchkegården, fyller 50.
Maurd Jönsson driver Ratchkegården, fyller 50.

Mellan de vitkalkade väggarna i det ombyggda stallet finns närodlade grönsaker, både från den egna gården och andra. På Rathckegården odlas inte bara sparris utan även potatis, kål, jordgubbar och grönsaker ekologiskt. Dessutom har gården kravcertifierad lammproduktion. Butikens fårskinnsfällar, plädar och garn kommer från gårdens egna lamm. Kretsloppet är viktigt för Maurd Jönsson som lämnade sitt jobb som undersköterska för att utveckla Rathckegården tillsammans med sin man Magnus.

Rathckegården får fram cirka 150 lamm om året, här Maurd Jönsson med ett lamm ur årets kull.
Foto: Tommy Svensson
Rathckegården får fram cirka 150 lamm om året, här Maurd Jönsson med ett lamm ur årets kull.

Naturligt i alla led

Inge Schwagermann på Marcellos farm.
Foto: Tommy Svensson
Inge Schwagermann på Marcellos farm.

Korna får behålla hornen på och äter bara korn, gräs och klöver, alla grönsaker odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel – Marcello's farm strävar efter det naturliga i alla led.

De två lantbrukarna från Nederländerna tyckte att förutsättningarna att odla biodynamiskt var bättre på slätten vid Ugerup söder om Kristianstad än i sitt hemland. Därför köpte Marcel van Sitteren och Inge Schwagermann gården Ugerupsdal och startade Marcello's farm för tio år sedan.

I dag odlar de bland annat purjolök, potatis och broccoli i stordrift samt grönsaker som mangold, rödbetor, sockermajs, rucola och sallad i mindre skala till den egna gårdsbutiken, Bonde- och matmarknaden i Kristianstad (1 juli och 6 augusti) och Smakmarknad i Åhus (8 juni, 13 juli, 10 augusti). Allt odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

På gården har de också 30 kor och 15 tjurar. Varför korna får behålla hornen på? Jo, för att det är det mest naturliga, resonerar lantbrukarparet, korna behöver sina horn för att klia sig, för att hålla reda på hierarkin i gruppen och dessutom skulle det göra väldigt ont att ta bort dem.

På Marcello's Farm får korna behålla hornen.
Foto: Johanna wallin
På Marcello's Farm får korna behålla hornen.

Naturligt och nära hos Bondens skafferi

Efter att allt fler knackat på dörren till grossistfirmans kontor i Åhus öppnade Bondens skafferi egen butik vägg i vägg förra året.

Naturligt och nära är filosofin hos Bondens skafferi. I butikens tråg och trälådor finns säsongens grönsaker från nordöstra Skåne, till exempel sötpotatis från Tollarp. I kyldisken kött och fisk från lokala producenter. Butikschef Oscar Iversen vill återskapa känslan från förr, då man handlade varje råvara för sig, hos slaktaren, i fiskaffären och i grönsaksståndet på torget, fast nu finns allt samlat på samma ställe. Själv bidrar han gärna med tillagningstips.

Bondens Skafferi i Åhus.
Foto: Tommy Svensson
Bondens Skafferi i Åhus.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.