Annons

Kulturprofilen krävs på skatt efter utredning

Kultur • Publicerad 17 september 2019
Den så kallade kulturprofilen anländer till rättegången i Svea hovrätt. Han fälldes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt, men överklagade fängelsedomen.
Den så kallade kulturprofilen anländer till rättegången i Svea hovrätt. Han fälldes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt, men överklagade fängelsedomen.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Skatteverket anser att den klubbverksamhet som den så kallade kulturprofilen drev och var delägare i har gjort ogiltiga avdrag för privata utgifter. Nu måste kulturprofilen betala 64 000 kronor i skatt, skattetillägg och ränta,

Skatteverket har gått igenom utgifter som gjorts för klubbens räkning, bland annat restaurangbesök, hotellvistelser, taxiresor och inköp. Myndigheten menar att det i flera fall inte kan bevisas att utgifterna haft något att göra med verksamheten, utan att det rört sig om privata levnadskostnader för kulturprofilen.

Annons

Mannen har haft nära koppling till Svenska Akademien, och dömdes i fjol till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur kulturprofilen utsatt dem för ofredanden och sexuella övergrepp. Granskningen kastade in Svenska Akademien i en djup kris som ledde till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons