Nyheter

Kulturskapare hyllas på gala

Kristianstad Artikeln publicerades
Konferencier för årets gala är programledaren och moderatorn Matilda Alborn.
Foto: P4 Kristianstad
Konferencier för årets gala är programledaren och moderatorn Matilda Alborn.

Prisutdelning, filmskapare, musiker och dansare lyser upp Kristianstad på fredagens Kulturgala. Alla ska känna sig välkomna, säger konferencier Matilda Alborn.

– Tittar man på den line-up av artister, filmare och författare som kommer är det helt magiskt, säger Mailda Alborn, som ska slussa publiken genom galakvällen på Kulturkvarteret.

Kulturgalan hålls för tredje året i rad, med musik, film, dans och samtal tillsammans med kulturskapare från trakten. Bland dem finns artisten och saxofonisten Emma Essinger, countrysångaren Paula Wright och Abdul Norhussein från årets Idol.

Konferencier Matilda Alborn, som till vardags är moderator, dj och programledare i P4 Kristianstad, tycker att galan är viktig för att uppmärksamma kulturutövare från trakten.

– Jag är så stolt över alla dessa människor som gör så mycket för världen och för den här delen av Sverige. Alla är sprungna ur den göingska myllan och har sina olika uttryck.

För det blir inte bara musik i Kulturkvarterets stora sal. Författaren och journalisten Lena ten Hoopen (före detta Sundström) har lovat att berätta om något som ligger henne varmt om hjärtat.

Och filmskaparen Axel Danielson, som jobbat med Guldpalmsvinnande filmen ”The Square”, berättar om sitt arbete. Han har också producerat kortfilmen ”Hopptornet”, som blivit en viral världssuccé och visar människor som klättrat upp till tian i badhustornet och sedan står och väger: ska de hoppa eller inte? En film som säger något om livet, tycker Matilda Alborn.

– Hopptornet, vilken extrem känsla! Alla kan känna igen sig. Jag har en vän i Frankrike som såg filmen och blev väldigt berörd.

På galan delas också årets priser och stipendier ut – inte minst avslöjas vinnaren av Kristianstadsbladets kultur- och nöjespris.

– Kultur handlar ju om känslor och perspektiv, att byta glasögon. Några gillar melodifestivalen och andra tycker om Norén-pjäser. Oavsett vad man gillar kan kulturupplevelser göra att man plötsligt känner sig mindre ensam, säger Matilda Alborn.

Fakta

Om Kulturgalan

När? Fredagen 13 oktober

Var? Kulturkvarteret

Vad? Musik, film, dans, litteratur och mingel ingår i biljetten. Utdelning av Kristianstads kommuns kulturpris och kulturstipendium, Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris samt Sparbanken Skånes stipendium för unga kulturtalanger.

Visa mer...

Läs mer:

Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris: Och de nominerade är...

Det här är Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris