Annons

"Kung fury 2" får svenskt filmstöd

Den svenske filmskaparen David Sandberg, som slog igenom på Youtube med kortfilmen "Kung fury" (2015) har fått en miljon kronor i filmstöd från Svenska filminstitutet för långfilmsuppföljaren.
Film • Publicerad 26 juni 2019
David Sandberg samlade in över fyra miljoner kronor på nätet för att göra kortfilmen "Kung fury" som han sedan lade ut på Youtube (50 miljoner visningar hittills). Nu är han på gång med en uppföljare i långfilmsformat med Arnold Schwarzenegger i en av rollerna. Arkivbild.
David Sandberg samlade in över fyra miljoner kronor på nätet för att göra kortfilmen "Kung fury" som han sedan lade ut på Youtube (50 miljoner visningar hittills). Nu är han på gång med en uppföljare i långfilmsformat med Arnold Schwarzenegger i en av rollerna. Arkivbild.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT

"Kung fury 2" utspelar sig i Miami 1985 där polismannen som går under smeknamnet Kung Fury måste bekämpa ett gäng huliganvarulvar. Klara för medverkan är Arnold Schwarzenegger och Michael Fassbender. Filmen är ett storbudgetprojekt som även finansieras av kinesiska och amerikanska produktionsbolag.

Andra filmer som beviljas stöd är Tomas Alfredsons nya "Jönssonligan", regidebuterande Henrik Schyfferts "Uje", Thomas Vinterbergs "Druk", Linda Hambäck och Peter Lindblads barnfilm "Apstjärnan" och skräckfilmen "Andra sidan" av Oskar Mellander och Tord Danielsson.

Bland kortfilmerna märks Oscarsvinnande Jonatan Etzlers nya film "Badaren" och "Ett akademiskt krig" av Lisa Östberg med Karin Franz Körlof i huvudrollen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons