Annons

Lam hoppas på fredliga protester

Hongkongs kritiserade ledare Carrie Lam säger att hon hoppas att helgens fredliga jättedemonstration i staden var startskottet på att protesterna ska lugna ner sig.
Hongkong • Publicerad 20 augusti 2019
Hongkongs ledare Carrie Lam under en presskonferens i förra veckan.
Hongkongs ledare Carrie Lam under en presskonferens i förra veckan.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Söndagens demonstration, som enligt organisatörerna samlade 1,7 miljoner människor, visade att de senaste månadernas protester har stort stöd i Hongkong. Fler andra protester är planerade under den kommande veckan, och Carrie Lam sade på en presskonferens under tisdagen att hon tror att de kommer vara fredliga samt att hon vill inleda samtal med ledande personer i oppositionen.

– Vi kommer omedelbart att skapa en plattform för dialog. Jag hoppas att den dialogen kan bygga på en gemensam förståelse och respekt och kan leda till en väg ur den här situationen för Hongkong.

Annons

Lam sade vidare att hon inlett en granskining av polisens arbete.

– Jag har försökt ge svar på två viktiga frågor som vi arbetar med. En av dem är att titta på de klagomål som vi har fått om polisens insatser under den senaste tidens konfrontationer och våld.

Den andra frågan Lam syftar på är ett lagförslag att misstänkta brottslingar ska få utlämnas till Fastlandskina.

– Den frågan har jag svarat på vid upprepade tillfällen och jag kan ge en klar och tydlig garanti, lagförslaget är dött. Det finns inga planer på att återuppliva det, i synnerhet inte i skenet av allmänhetens oro, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons