Annons

Nattkamp om urvattnad eurobudget

Oenigheten får euroländernas finansministrar att vända på dygnet för att enas om eurobudgeten som bara bidde ett "instrument".
Sverige står på sidan och tittar på – men kräver att inte behöva bidra till kassan.
EU • Publicerad 13 juni 2019
EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto.
EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Flera gånger om har framför allt euroländerna – eller åtminstone vissa av dess ledare – talat sig varma för tanken på en riktig budget för de EU-länder som delar samma valuta.

Men att dra åt samma håll är inte lätt. När ländernas finansministrar nu sitter samlade i Luxemburg handlar det snarare om att kunna enas om en liten tumme av alla storslagna idéer.

Annons

– Det här kommer inte att bli den stora bazooka som vissa talade om förra sommaren, fastslog en tungt insatt EU-källa redan på förhand.

Framåt 22.30-tiden på torsdagskvällen konstaterades att det ännu återstår en hel del.

"Framsteg görs, men mer tid behövs så vi flyttar presskonferensen till i morgon bitti. Godnatt!" skrev Luis Rego, presstalesman för mötesordförande Mario Centeno, på Twitter.

"Budgetinstrument"

EU-kommissionen vill ändå låta optimistisk.

– Förhoppningsvis kan vi nå ett beslut om utseendet i stort på budgetinstrumentet för konkurrenskraft och konvergens, sade eurokommissionären Valdis Dombrovskis på väg in till mötet.

Det långrandiga instrumentnamnet är vad eurobudgetplanerna tills vidare kommer att resultera i. Härifrån ska medlemsländerna kunna få hjälp med finansiering av nödvändiga reformer och – eller – investeringar.

Oenigheten har dock varit stor om allt från till vad pengarna ska gå, till hur mycket som ska kunna ges och enligt vissa villkor. Och vilka som ska vara med och betala.

Oklar summa

Frankrike och andra länder i södra Europa vill gärna ha en omfattande eurobudget. Tyskland och flera länder i nord talar hellre om något mycket mindre.

De två ländernas finansministrar tror ändå på en uppgörelse.

– Vi är inte långt från enighet, hävdade Frankrikes Bruno Le Maire i Luxemburg.

Annons

– Vi är nära, påstod tyske Olaf Scholz.

Hur mycket pengar som totalt ska finnas i instrumentet är dock ännu oklart och kommer inte att avgöras förrän efter höstens diskussioner om EU:s nästa långtidsbudget. Maximalt lär det ändå röra sig om högst 25 miljarder euro.

"Vi ska inte betala"

Även Sverige och andra icke-euroländer deltar i mötet. Finansminister Magdalena Andersson (S) är främst ute efter att hålla eurotassarna borta från den svenska statskassan.

– Vi kommer inte att vara med i det här budgetinstrumentet som är för euroländerna. Då ska vi heller inte betala. Där kommer jag att kräva tydliga skrivningar i det som vi kommer överens om i dag, sade Andersson barskt på väg in till mötet.

Och för det räknar hon med att få gehör.

– Vi har redan haft kontakter med andra länder för att säkerställa detta. Min bedömning är att det finns en förståelse och respekt för att det vore väldigt svårt att motivera varför ett land som inte ska vara med i ett instrument ska betala för det, sade finansministern.

Det som finansministrarna kommer överens om bollas sedan vidare till klartecken från ländernas stats- och regeringschefer vid nästa veckas toppmöte i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons