Annons
Nyheter

Länsstyrelsen upphäver lokalt tiggeriförbud

Såväl kommunstyrelsen som fullmäktige sade ja till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge. Men beslutet stoppas nu av länsstyrelsen i Skåne.
Vellinge • Publicerad 23 oktober 2017
Såväl kommunstyrelsen som fullmäktige sade ja till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge. Men beslutet stoppas av länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Såväl kommunstyrelsen som fullmäktige sade ja till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge. Men beslutet stoppas av länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Tre punkter i de lokala ordningsföreskrifterna upphävs, och en av dessa är det uppmärksammade tiggeriförbudet på några platser i kommunen.

I kommunens beslutsunderlag finns ett mindre antal klagomål från invånare varav ett fåtal gäller insamlande av pengar, konstaterar länsstyrelsen i Skåne. Olovlig camping, som andra klagomål handlar om, är redan reglerat i ordningsföreskrifterna, påpekar länsstyrelsen.

Annons

"Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas" säger länsöverdirektör Ola Melin i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades i dag.

"En grundläggande förutsättning är att en kommun bara beslutar om sådana lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Vellinge kommun har inte i de handlingar som har skickats in kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen", säger länsöverdirektör Ola Melin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons