Uppblåsbar svan till havs vållade stort räddningspådrag

Maglehem Artikeln publicerades
Foto: Berit Roald

Sjöräddningen och kustbevakningen larmades ut till vad allmänheten befarade kunde vara en drunkningsolycka vid kusten utanför Maglehem på tisdagen.

Larmet om en drunkningsolycka kom in till SOS vid 13.30. Inringaren hade sett en uppblåsbar svan flyta runt ute på vattnet och var orolig att människoliv kunde vara i fara. Sjöräddningen och kustbevakningen skickades ut till platsen.

Vid 14.30-tiden hade SOS presstjänst fått in uppgift om att allt var under kontroll och att ingen person hade befunnit sig i närheten av badleksaken. Detta hade bekräftats av ägaren.

– Det var en badleksak som flutit ut utan personer i. Kustbevakning var ute med båt och kollade det, säger Irene Sachse, befälhavare på sjöräddningsstationen i Åhus.

Uppblåsbara badleksaker är populära men kan ställa till problem. Irene Sachse menar att man gärna får ringa SOS eller Sjöräddningen om man vet med sig att ens egen leksak flutit iväg men att inga personer är i fara.

– Är det så att större leksaker flyter iväg är det bra om man meddelar SOS eller Sjöräddningen. Folk tror att det är personer ombord och det drar igång en väldigt stor apparat. Så vet man att ens badsvan flutit iväg är det bra om man meddelar det, säger Irene Sachse.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.