Leif Östling lämnar Svenskt Näringsliv

Sverige Artikeln publicerades

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling lämnar sin post, enligt ett pressmeddelande.

"Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter", säger han i ett pressmeddelande.

– Vi har precis fått Leif Östlings egna kommentarer i ett mejl, säger Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv, till TT.

Hon har tidigare kritiserat Leif Östlings uttalande "Vad får jag för pengarna" och kallat det olämpligt.

– Nu får styrelsen avvakta vidare information. Det här visar att Svenskt Näringsliv är en viktig organisation och som ordförande i Svenskt Näringsliv har man en väldigt viktig post. Det är viktigt vad man säger och hur man uppför sig, det är en stor symbolfaktor i det. Det man gör och det man säger måste vägas på guldvåg.

– Jag har stor förståelse för att Leif Östling lämnar i dag, säger hans motpart, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Östlings skattebeteende är inte olagligt:

– Men det är omoraliskt att ha en massa krav på vad samhället ska utföra, och det har Leif Östling nästan alltid haft, och sen samtidigt ägna sig åt aggressiv skatteplanering. Det är oerhört allvarligt, säger Thorwaldsson.

– Men samtidigt, jag tänker minnas Leif Östling som en otroligt duktig industrialist och komma ihåg honom för vad han gjort, inte minst för Scania, att bygga en modern industri i Sverige. Det ska jag minnas, inte det solkiga slutet, fortsätter LO-basen.

– Det är upp till Svenskt Näringsliv att bestämma vem som ska vara ordförande. Han har gjort stora insatser för näringslivet och har varit en framgångsrik företagsledare, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT apropå Östlings avgång.

Hon vill inte spekulera om varför Östling vill lämna. När paradisläckan avslöjades sade hon att det visade på skatteplanering som skadar tilliten bland vanliga skattebetalare. Men hon säger att det inte var enskilda personers skatteupplägg hon kritiserade.

– Jag har aldrig kommenterat enskilda personers skatteupplägg och det tycker jag inte heller är lämpligt att jag gör som finansminister. Jag har bara generellt uttalat mig om företeelsen och jag har ju ingen insyn i exakt vad han har gjort, säger Andersson.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, skriver i ett mejl till TT apropå Östlings avgång:

”När jag är ute i landet och träffar företag hör jag att det finns en förväntan på Svenskt näringsliv att vara en konstruktiv part i samhällsbygget. De säger till mig att de vill vara med och ta ansvar för de stora samhällsutmaningar Sverige står inför. Jag hoppas att nästa ordförande för Svenskt näringsliv tar tillvara på medlemmarnas engagemang och rör sig bort från den ideologiska agendan och är en konstruktiv part i det offentliga samtalet".