Annons

Las-bråk i LO – kan stoppas på kongress

Det stormar internt i LO. Flera förbund har hoppat av den laddade förhandlingen med arbetsgivarna om arbetsrätten.
De åtta kvarvarande förbunden förhandlar ändå vidare, beslutar LO-styrelsen.
Enligt Seko kan LO-kongressen stoppa las-förändringen.
Arbetsrätt • Publicerad 16 december 2019
Det kokar i LO. Arkivbild.
Det kokar i LO. Arkivbild.Foto: Robin Haldert / TT

Det hettade till ordentligt inom LO i förra veckan. Fem av förbunden hoppade av de gemensamma LO-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv sedan det i en principöverenskommelse framgått att facken skulle vara beredda på att göra det lättare för arbetsgivare att göra sig av med anställda. Visserligen är inget färdigförhandlat.

– Men det här indikerar att LO är villigt att gå längre än vad vi som förbund är beredda till. Och då är det bättre att säga nej nu, säger Valle Karlsson, ordförande för Seko, ett av avhopparfacken.

Annons

– Och ingenting har förändrats i sak, säger han vidare efter måndagens styrelsemöte där las-frågan (lagen om anställningsskydd) stod högst på dagordningen.

Förhandlar vidare

Men en majoritet av LO-förbunden är fortsatt med på förhandlingsvagnen.

– Vi har beslutat att åtta förbund går vidare med förhandlingar, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det finns nu en gemensam skiss till vidare förhandlingar med arbetsgivarna.

– Men jag kan inte nu säga något om innehållet, säger Thorwaldsson.

Nu händer inget mer i las-förhandlingarna på länge, en ordinarie lönerörelse står för dörren. Och i juni väntar en LO-kongress som kan stjälpa hela lasset över ända. De avhoppade förbunden har fler medlemmar och därmed en majoritet på kongressen.

Kan stoppa frågan

TT: Antyder du då att ni kommer att försöka stoppa det här på kongressen?

– Jag antyder ingenting, det får väl ligga i betraktarens ögon. Jag gör bara konstaterandet att det är en LO-kongress innan de här förhandlingarna kommer att återupptas, och jag utgår ifrån att den här frågan kommer att diskuteras på kongressen, säger Valle Karlsson.

Bakgrunden är denna: När regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enades om januariavtalet beslöts bland annat att arbetsrätten skulle göras om. Avtalet innebär till exempel att turordningsreglerna ska göras mer generösa ur arbetsgivarnas synvinkel. Fack och arbetsgivare får först chansen att enas i avtal, annars blir det lagstiftning, är hotet som starkt ogillas av främst facken.

En regeringstillsatt utredning ska lägga fram sitt förslag till lag i maj nästa år, så det brådskar för parterna att enas.

Kan bli kris

Annons

I förra veckan läckte en del ut om innehållet i förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna, vilket fick flera LO-förbund (och även Saco-förbundet Lärarnas Riksförbund) att hoppa av. I huvudsak handlar det om protester mot att arbetsgivarna lättare ska få säga upp anställda.

Det finns också mer löntagarvänligt innehåll i det preliminära utkastet, bättre förutsättningar för att hitta nytt jobb bland annat, men att begreppet saklig grund vid uppsägningar skulle tas bort är för magstarkt för flera av facken. Huruvida skrivningen om saklig grund finns med där eller inte, vill Thorwaldsson inte berätta.

Vad blir då värdet av ett avtal om bara lite drygt hälften av förbunden är med?

– Det är förstås bättre om alla är med, men vi har lite olika behov av det här, säger Thorwaldsson och pekar exempelvis på att parterna i den kommunala sektorn kör sitt eget spår.

Just den frågan lär senare landa hos politikerna: Är uppslutningen kring ett avtal tillräckligt stor för att stoppa lagstiftningen?

Ytterst kan hela den här frågan leda till ytterligare en regeringskris. Vänsterpartiet har sedan tidigare sagt att man kommer att fälla regeringen på just frågan om arbetsrätten om den kommer med mer arbetsgivarvänlig lagstiftning på området. Och precis som med den nyliga krisen kring Arbetsförmedlingen har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna flaggat för att hänga på V.

Rättad: I en tidigare version av texten var tredje meningen i ingressen missvisande. Den är nu omformulerad.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons