Annons
Nyheter

Löfven hyllades som "den store" partiledaren

Statsminister Stefan Löfven (S) känner ett starkt stöd i partiet för januariavtalet med C och L.
Han är inte oroad för socialdemokratiskt missnöje.
Politik (TT) • Publicerad 23 mars 2019
Partiledare Stefan Löfven (S) talar på S-kongressen i Örebro.
Partiledare Stefan Löfven (S) talar på S-kongressen i Örebro.Foto: Filip Erlind/TT

-Jag upplever det som en liten bubbla som åker omkring om att detta skulle vara ett stort problem för partiet. Det är inte det. Vi har starkt stöd för januariavtalet, säger Löfven.

S-ledaren uppger att han haft många samtal med partidistrikt och arbetarkommuner.

Annons

-De vet mycket väl ute i kommuner och landsting att man måste göra kompromisser.

S ingick januariavtalet med C, L och MP för att kunna behålla regeringsmakten och för att hålla SD borta från inflytande. Men kritik har kommit från fler håll.

Oro finns

Framförallt har facken varit kritiska till att undantagen i turordningsreglerna ska utökas. Hyresgästföreningen protesterar mot att marknadshyror ska införas för nybyggnation.

Och inom det socialdemokratiska partiet så finns en falang som driver på för en mer radikal ekonomisk fördelningspolitik för att minska klyftorna.

I sitt tal på S-kongressen uppgav Löfven att januariavtalet bara ska ses som en "grund för att fortsätta en ambitiös reformagenda".

-Sedan måste vi visa att hjärtat är på vänstra sidan. Vi byter inte värderingar, säger Löfven.

Under fredagskvällens allmänpolitiska debatt märktes viss oro för att partiet ska göra en högersväng i politiken och hur S-väljare i så fall kan reagera på det.

Men någon kritik mot att S-ledningen har ingått januariavtalet kom aldrig.

"Store partiledaren"

När Löfven kom in i kongresshallen för att hålla sitt tal på lördagen hyllades han med långa applåder och presenterades som den "store" partiledaren.

-Ja, nu såg ni alltså mannen som kryssar oss mellan grynnorna i den svåra tid som vi nu lever i. Han som alltid ställer upp, han som aldrig vilar, ska ni veta, sade presidieordförande Åsa Lindestam.

Annons

-Han tar oss genom de här besvärliga tiderna och han står rakt upp för partiets och Sveriges skull. Det är fantastiskt.

I sitt tal jämförde Löfven januariavtalet med Socialdemokraternas uppgörelse med Bondeförbundet på 30-talet för att Sverige skulle kunna styras.

-Vi höll högerextremisterna borta från makten, sade S-ledaren om januariavtalet.

En stor del av talet handlade om att bekämpa klassamhället med utbildning, som vidareutbildning, vuxenutbildning, högskoleutbildning och grundskolan. Löfven betonade att skolan ska jämna ut klasskillnader.

-Den kan bli den murbräcka mot klassamhället som vi vill att den ska vara, sade han.

Persson var nöjd

Talet innehöll inga dock inga löften om nya satsningar för att minska de ekonomiska klyftorna.

Den förre partiledaren och tidigare statsministern Göran Persson (S) tyckte talet var bra.

-Sen är det ett svårt politiskt läge att hålla talet i, för det handlar ju om att det mesta av utrymmet för reformer är ju intecknat. Att i det läget hålla ett tal på ett område som är så förknippat med satsningar och reformer utan att ha konkretion, det är svårt, säger Persson till TT.

Göran Persson är inte särskilt bekymrad över konsekvenserna för partiet av januariavtalet.

-Han kunde ha sagt, att om det här är jobbigt för socialdemokratin, vad är det då inte för Centern och Liberalerna? Hela deras existens är ju satt i fråga, säger Persson.

Annons

Lennart Holmlund, ombud från Västerbotten, tyckte också Löfvens tal var bra.

-Jag tycker att det var bra att han gick tillbaka till historien och visade att man i vissa lägen måste kompromissa för att klara sig mot högerkrafterna och att det inte heller har varit dåligt för politiken med sådana uppgörelser, säger han till TT.

Stefan Löfven (S) försvarade januariavtalet i sitt tal på kongressen.
Stefan Löfven (S) försvarade januariavtalet i sitt tal på kongressen.Foto: Filip Erlind/TT
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons