Annons
Nyheter

Lööf får göra nästa regeringsförsök

Centerledaren Annie Lööf får göra nästa försök att lösa regeringskrisen.
Hon får en vecka på sig av riksdagens talman.
Politik • Publicerad 15 november 2018
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under en pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med talmannen.Foto: Anders Wiklund/TT

Talmannen Andreas Norlén höll på torsdagen ännu en omgång enskilda samtal med partiledarna. Efteråt gav han Centerledaren Annie Lööf i uppdrag att försöka lösa regeringskrisen.

– Hon får i uppdrag att sondera förutsättningar för en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén.

Annons

Därmed blir Lööf den tredje partiledaren som får göra ett försök. Hennes uppdrag formuleras dock något annorlunda. De tidigare handlade om att föresöka "bilda" en regering". Nu handlar det om att undersöka förutsättningarna för en regering.

Det antyder att det inte är självklart att Lööf blir statsminister om hon skulle lyckas lösa låsningarna.

Talmannen konstaterar att det finns brett stör för att ge Lööf uppdraget.

Bara Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har förklarat öppet att han var emot att ge Lööf uppdraget. De övriga tror dock inte Centerledaren har några större chanser att lösa det låsta läget.

Lööf vill, som tidigare, hålla ihop Alliansen, och se till att en Alliansregering tolereras av tillräckligt många i riksdagen. Hon kan även tänka sig en Alliansregering där Miljöpartiet är med.

Socialdemokraternas Stefan Löfven kan dock inte tänka sig att stödja en Alliansregering. Han vill vara statsminister i en blocköverskridande regering.

Miljöpartiet vill inte sitta i en moderatledd regering och pekar också på att Alliansen och MP ändå inte får majoritet i riksdagen.

Peter Wallberg
Owe Nilsson/TT
Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons