Annons

Lupiner, epatraktorer och en fransk pionjär

Klimatförändring, lupiner och en grönsaksodlare som sadlade om. Men också epatraktorer, papperskostymer och en bortglömd pionjär. Vi listar några av sommarens mest spännande konstutställningar från Boden i norr till Ystad i söder.
Konst • Publicerad 2 juli 2019
"På besök hos Anselme Boix-Vives" visas på Uppsala konstmuseum 25 maj–15 september. På bilden syns målningen "Les deux ivrognes". Pressbild.
"På besök hos Anselme Boix-Vives" visas på Uppsala konstmuseum 25 maj–15 september. På bilden syns målningen "Les deux ivrognes". Pressbild.Foto: Pär Fredin/ Uppsala konstmuseum

"På besök hos Anselme Boix-Vives"

Uppsala konstmuseum

25 maj–15 september

Annons

En del pensionärer börjar måla i världsklass. Efter ett liv som grönsaksodlare började Anselme Boix-Vives (1899–1969) vid 63 års ålder att måla. Självlärd och med en vilja att förändra världen till något bättre, målade och tecknade den franske konstnären över 2 000 bilder under de sista sju åren av sitt liv. Färgprakten i hans konst slår det mesta. Utställningen innehåller cirka 140 målningar och teckningar.

"Animalisk – konst över arter och existenser"

Bildmuseet i Umeå

6 juni–20 oktober

Konstnärer som Britta Marakatt-Labba, Carsten Höller och Joan Jonas med flera omprövar i utställningen "Animalisk" människans position i världen, vår relation till djuren och till alla andra livsformer på denna vår enda planet.

Passa även på att se "Den stora missuppfattningen " som ägnas åt den mångkunnige Carl Johan De Geers textila arbeten. Utställningen samlar ett rikt urval av tyger, mönsterskisser och dokumenterande fotografier.

"Claude Cahun"

Mjellby konstmuseum i Halmstad

15 juni–15 september 2019

En tidig förespråkare för queera perspektiv i konsten var Claude Cahun (1894–1954). Mjellby konstmuseum lyfter Cahuns iscensatta fotografier från 1920-talets Paris – bilder med starka surrealistiska kopplingar där Cahun försatte sig själv i olika roller kopplade till könsidentitet. Utställningen är ett fortsatt led i museets arbete med att lyfta fram bortglömda konstnärskap.

Missa heller inte den alltid lika sevärda utställningen om Halmstadgruppen – i utställningen kan man följa gruppens historia genom ungdomsåren på drift i Europa till genombrottet som de svenska surrealisterna.

"Everything you can imagine is real"

Värmlands museum i Karlstad

Annons

1 juni–29 september

Scenen, sagan och skönheten. Med sax, tejp, snöre och tusentals pappersark har Bea Szenfeld skapat handgjorda kreationer till artister som Lady Gaga, Björk, Laleh samt Kungliga Operans dansare, sångare och musiker. Utställningen visar Bea Szenfelds kollektion ”Haute Papier” – den vita kollektionen.

Visas i sommar gör även "EPA Sverige" – en fotoutställning om 15–17 åriga killar och tjejer på den svenska landsbygden som får en unik frihet tack vare långsamgående bilar registrerade som traktorer.

"Change"

Havremagasinet i Boden

6 juni–1 december

Konstnärer från hela norra Europa – bland annat Anders Sunna, Bigert och Bergström och Ninna Berger – belyser i "Change" några av de globala utmaningarna som kommer med att sju miljarder människor vill ha en bil, äga ett hus och äta kött två gånger i veckan. Konstnärerna formulerar sina egna visioner för framtiden och bjuder in besökarna till att tänka vidare.

Passa även på att se "3X Eriksson" – en utställning som samlar tre konstnärer från samma familj: Sonja, Larserik och Anders Eriksson.

"Invasiva arter: lupiner"

Kalmar konstmuseum

15 juni–8 september

Många känner den som en kär försommarblomma, men i dag klassas den i Sverige som en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden. Amerikanska konstnären Lela Pierce har de senaste åren utforskat invasiva arter i sin konst. Nu har turen kommit till blomsterlupinen som kom till Sverige från Nordamerika under 1800-talet.

"Zorn och Carl Larsson – konst och vänskap"

Annons

Zornmuseet i Mora

30 maj–1 september

För 100 år sedan gick Carl Larsson ur tiden. Zornmuseet uppmärksammar detta med en utställning där Sveriges två konstnärsgiganter möts – polarna Anders Zorn och Carl Larsson. Besökarna får följa de båda konstnärernas vänskap genom brev, konstverk och vängåvor.

Apropå jubileet visas i sommar också utställningen ”Den okände Carl Larsson” på Carl Larsson-gården i Sundborn.

"Deep sea"

Ystads konstmuseum

1 juni–1 september

Havet är fortfarande en av jordens mest okända miljöer, ett till synes gränslöst utrymme där vi människor inte kan leva – och som vi är på väg att förstöra. Utställningen "Deep sea" belyser människans förhållande till havet, liksom våra föreställningar och illusioner om havets djup och yta. ”Deep Sea” visas i Ystad och Bremen – två hamnstäder där havet alltid har haft en stor betydelse.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons