Annons

Överenskommelsen sprack på kärnkraftsfrågan

Den knappt treåriga energiöverenskommelsen har spruckit. Moderaterna och Kristdemokraterna har hoppat av.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2019
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kärnkraftverket Forsmark. Arkivbild.
Kärnkraftverket Forsmark. Arkivbild.Foto: Forsmark

Avhoppet kommer efter en tids allt högre tonläge i debatten om framtiden för svensk kärnkraft.

Tekniskt har det rört sig om målformuleringen i energiöverenskommelsen. M och KD har velat formulera om målet till att det ska vara 100 procent fossilfri energiproduktion 2040. I överenskommelsen är målet 100 procent förnybart 2040, vilket inte inkluderar kärnkraften.

Med eller utan M och KD

Annons

De fem partierna i överenskommelsen träffades så sent som förra veckan. Ett nytt möte var planerat till på onsdag denna vecka och det ska hållas enligt energiminister Anders Ygeman – med eller utan M och KD.

Han säger samtidigt tvärt nej till de nya energisamtal som M och KD tillsammans med L har bjudit in alla åtta partier i riksdagen till.

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered motiverar avhoppet från energiöverenskommelsen med att Ygemans hantering av frågan har varit valhänt.

– Det naturliga steget för oss är att lämna detta och i stället söka stöd i riksdagen för en ny energipolitik, säger Hjälmered till TT.

– Kärnkraft är det energislag just nu som har de lägsta klimatutsläppen. Det finns inga miljöfördelar med att stänga reaktorer och ersätta dem med något nytt, som vindkraft. Däremot finns det stora miljöfördelar om man kan trycka undan fossil energi, tillägger han.

Vill ha mer kärnkraft

Avhopparna vill att det ska vara lönsamt att satsa på kärnkraft och bygga ut den.

– Vi behöver hitta ett annat sätt för elmarknaden. I dag får man betalt för elen, men man kanske skulle få betalt för leverenssäkerheten, säger Camilla Brodin, energipolitisk talesperson för KD.

Även om M och KD får med sig L och SD kommer de inte nå upp till en majoritet i riksdagen. Brodin hoppas locka över S till en bred överenskommelse.

– Vi är beredda vilken dag i veckan som helst att sätta oss vid förhandlingsbordet om man vill diskutera Sveriges energimål och ta sig an de utmaningar vi ser framför oss. För marknaden, alla elkunder och industrins skull så behöver vi hitta långsiktiga spelregler, säger Camilla Brodin.

Ygeman: "Svikna löften"

Den statliga kraftproducenten Vattenfall skriver i en kommentar till TT att energiöverenskommelsen har gett stabilitet och långsiktighet till branschen och att det som hänt nu inte kommer att påverka besluten att stänga två av fyra reaktorer i Ringhals.

Annons

Anders Ygeman beskriver M:s och KD:s avhopp som ett svek.

– Det verkar som att Ulf Kristersson har gjort svikna löften och brutna överenskommelser till sitt signum. Vi hade högre förväntningar på Moderaterna, säger han till TT.

Utan energiöverenskommelsen ökar osäkerheten för svenskt näringsliv och svenska energiproducenter för tiden bortom nästa val, enligt Anders Ygeman. Han tillägger att överenskommelsen heller aldrig har stängt dörren för investeringar i kärnkraft, vare sig i befintliga anläggningar eller nya reaktorer.

– Överenskommelsen är kristallklar. Du kan investera i kärnkraft i Sverige, säger han.

Valde att stå utanför

Att det trots det inte satsas på ny kärnkraft i Sverige hänger enligt Ygeman samman med kostnadsutvecklingen.

– Det enda vi inte var beredda att diskutera var att subventionera kärnkraften på skattebetalarnas bekostnad, säger han om konflikten i frågan med M och KD.

I grunden tror Ygeman inte att avhoppen från överenskommelsen handlar om energipolitiken utan om att M till varje pris vill ha med SD.

TT: Är det otänkbart för dig att diskutera energifrågor med SD?

– Nej. SD och alla partier i riksdagen var ju med i den energikommission som ligger till grund för energiöverenskommelsen. Men sedan valde SD, L och V att stå utanför överenskommelsen.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons