Revansch för utdömda moderater

EU-valet Artikeln publicerades
Toppkandidaterna Arba Kokalari, Tomas Tobé jublar ikapp med partiledaren Ulf Kristersson.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Toppkandidaterna Arba Kokalari, Tomas Tobé jublar ikapp med partiledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna blir näst största parti och plockar ytterligare ett mandat.

Partiledaren Ulf Kristersson är väldigt nöjd över valkampanjen.

– Det här är ett lagjobb, en lagseger. Jag är så oändligt tacksam för att vara ledare för det här partiet. Tack ska ni ha, säger Ulf Kristersson och beskriver resultatet lite av en revansch.

Han tackar Tomas Tobé lite extra.

– Det går att prata egen politik utan att förtala de andras politik, bra gjort Tomas, säger Kristersson.

Utdömda

Tomas Tobé fyller i.

– När vi började valrörelsen var det många som dömde ut oss. De sade att M inte hade en chans att komma igen i EU-valet. Partivänner, i kväll har vi tagit revansch, säger han.

I sitt tacktal upprepar han de kärnfrågor M gått till val på, som migration, trygghet, kärnkraft, företagsamhet och frihet.

– Det här är en arbetsseger, en laginsats. Jag tror aldrig jag varit med om något liknande, säger Tobé.

Moderaterna får 16,8 procent enligt det preliminära valresultatet – plus tre procentenheter jämfört med resultatet i EU-valet för fem år sedan. Det är också något starkare än vad de senaste opinionsmätningarna gett sken av.

"Otroligt rörd"

Därmed får partiet fyra mandat, jämfört med tre i det förra valet, varvid högljudda MUF-medlemmar skanderade "Arba, Arba, Arba", syftandes på partiets fjärdenamn på listan, Arba Kokalari.

– Jag blir otroligt rörd, säger Arba Kokalari, över det stora stöd hon får från valarbetarna på valvakan.

– Det är helt fantastiskt. Jag vill tacka svenska folket, fortsätter hon, med blommor i famnen och jublande anhängare runt omkring sig som vill kramas och festa.

Partiets andranamn Jessica Polfjärd hänger på:

– Det här är verkligen ett styrkebesked från Moderaterna, att vi drivit en valrörelse som gett oss fyra mandat i Bryssel, säger hon.

 

Fakta

Fakta: Moderaternas toppkandidater

Totalt har Moderaterna presenterat en lista på 32 kandidater inför EU-valet. Målet har varit att de fyra högst upp ska komma in i nästa EU-parlament, som formellt tillträder i början av juli.

Gävlesonen Tomas Tobé, 41, toppar listan. Han är riksdagsledamot sedan 2006 och har varit rättspolitisk talesperson och partisekreterare, men är i dagsläget EU-nämndens vice ordförande.

Nummer två är 48-åringen Jessica Polfjärd, född i Västerås. Hon är partiets gruppledare i riksdagen, riksdagsledamot sedan 2006, M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson, tidigare skattepolitisk talesperson, ledamot i EU-nämnden och Krigsdelegationen samt ordförande i Nordiska rådets svenska delegation

Trea på listan är Jörgen Warborn, en 50-årig före detta kommunpolitiker från Varberg som har suttit i riksdagen sedan 2014. Warborn är ledamot i Europarådets svenska delegation och har som slogan att ”det behövs en entreprenör i Bryssel”.

32-åringen Arba Kokalari, kommunpolitiker från Stockholm, är nummer fyra. Hon är ledamot i förbundsstyrelsen för Moderaterna i Stockholms stad och har varit politisk sakkunnig på utrikesdepartementet under den förre partiledaren och statsministern Carl Bildts tid som utrikesminister.

Visa mer...