Annons
Nyheter

”Mackorna tar plats i finrummet”

Emma Olofsson Persson, konditor på familjeföretaget Nya Conditoriet i Åhus, är uttagen som finalist i Mack-SM. Tävlingen där Sveriges godaste macka utses hålls i Stockholm den 9 november.
Åhus • Publicerad 18 oktober 2017
Emma Olofsson Persson är finalist i Mack-SM 2017.
Emma Olofsson Persson är finalist i Mack-SM 2017.Foto: Pressbild Mack-SM

Hur gick det till?

– Jag fick idén om att söka in och knåpade ihop en macka som jag kände mig trygg med. Jag gjorde mackan i kallskänken på bageriet, tog bild, skrev ner receptet och mejlade in det till juryn.

Annons

Vad ingår i din macka Åhusklämman?

–Rågtekaka med enbär och muskotnöt som min mamma bakat. Fransk potatissallad med rödvinsvinäger och polkabetor, en egen majonnäs som jag smaksatt med äpple och skånsk senap. Men den riktiga specialaren i min macka är korven, en kallrökt vildandskorv från Friskens Vilt i Vittskövle. Sedan rostar jag egen lök som jag toppar med. Det är smaker som folk känner igen, men med ett nytänk.

Vad är det fina med mackor?

– Att det är väldigt klassiskt. Vi lägger mycket krut på våra mackor på konditoriet, de har vuxit fram och blivit en måltid. Och de går att variera i det oändliga.

Vad ska man tänka på för att göra den perfekta mackan?

– Man ska börja med brödet, det är det viktigaste. Sedan ska man komponera ihop grejor som man själv tycker är gott. Det finns lite olika grundstenar, som att man gärna ska ha med något med protein, någon sås eller dressing och gärna lite krisp så det blir en bra textur.

Mackor kan ju också vara väldigt tråkiga. Eller?

– Nej, det känns som den tiden är förbi. Mackorna tar plats i finrummet nu.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons