Annons

Macron pressad inför fransk valspurt

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans parti LREM har fått en trög kampanjstart inför EU-valet.
Partiets resultat kan bli avgörande för om svenske Fredrick Federley (C) får ett toppjobb i EU-parlamentet – om han själv lyckas ta en plats.
EU • Publicerad 11 maj 2019
Frankrikes president Emmanuel Marcon omgärdad av frivilliga från Röda korset vid en ceremoni vid Triumfbågen den 8 maj. Arkivfoto.
Frankrikes president Emmanuel Marcon omgärdad av frivilliga från Röda korset vid en ceremoni vid Triumfbågen den 8 maj. Arkivfoto.Foto: Francois Mori/AP/TT

Den ungdomliga entusiasmen var ett av Macrons starkaste vapen när han som 39-åring totalt förändrade det franska politiska landskapet under president- och parlamentsvalet 2017.

Men nu har motståndarna kontrat. I valrörelsen inför EU-valet ståtar konservativa Republikanerna (LR) med 33-årige François-Xavier Bellamy som toppnamn. Vänsterpartiet Okuvade Frankrike (FI) har valt att toppa med 29-åriga Manon Aubry, medan Marine Le Pen ställt upp blott 23-årige Jordan Bardella som försteman för Nationell samling (tidigare Nationella fronten).

Annons

Framför allt Bardella har lyckats väl och fört upp partiet i delad ledning i opinionsmätningarna.

Möte i Strasbourg

Macrons LREM har i sin tur så sakteliga tappat, inte minst på grund av en tämligen svag kampanjstart från partiets förstanamn, 54-åriga förra EU-ministern Nathalie Loiseau.

– Jag vill inte bli en robot eller att vi ska slänga fram sterila fraser, formler eller slagord, försvarade hon sig i en fransk tv-intervju i torsdags.

Loiseau hoppas nu på en vändning i valspurten, inlett med ett stormöte i EU-parlamentssätet Strasbourg på lördagen.

Där deltar även belgiske förre premiärministern Guy Verhofstadt, gruppledare i parlamentet för EU:s samlade liberaler (Alde). Svenske Fredrick Federley (C) skulle ha varit med, men ställde in i sista stund sedan en strid brutit ut om vilka partier som egentligen ska sitta med vilka i det kommande EU-parlamentet. Mycket talar för att en ny grupp kommer att bildas med LREM och Alde eller åtminstone delar av Alde.

"Inblandad i allt"

Federley kandiderar formellt för att ta över som gruppledare i Alde efter Verhofstadt, som avsagt sig omval. Posten som gruppledare är central i EU-parlamentet. Det är gruppledarna som står för huvudinläggen i de tyngsta debatterna och de har också en viktig roll i att bestämma om parlamentets arbete tillsammans med talmannen. Dessutom krävs ofta knuffar i olika riktningar för att få lagstiftning att gå igenom.

– Man är inblandad i allt. Så fort det blir en konflikt får man kliva in. En viktig del är att se till att vi har en stabil proeuropeisk majoritet i parlamentet, säger Federley till TT.

Vem som blir gruppledare kommer att avgöras den 18 juni, när det också ska vara klart hur den liberala gruppen ska se ut framöver och vilka partier som ska ingå.

Kamp mot Loiseau?

Federleys huvudkonkurrent för tillfället är nederländska Sophie in 't Veld, som dock för tillfället pressas av anklagelser om att ha använt sina traktamenten på fel sätt.

I stället kan Nathalie Loiseau bli Federleys hårdaste motståndare om ledarposten – såvida inte LREM hamnar i en annan grupp eller att hon hellre väljer att sikta på att bli utskottsordförande eller rentav talman.

Annons

– Uppenbart har hon ambitioner att sikta på en ledarroll, men det är lite oklart vilken, säger Federley, som ändå först och främst behöver tänka på den egna kampanjen i Sverige.

– Ett första steg är att bli omvald, säger Fredrick Federley.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons