Annons
Nyheter

Maduro avvisar europeiskt ultimatum

Venezuelas sittande president Nicolás Maduro avvisar europeiska påtryckningar om att utlysa ett nyval.
Samtidigt hyllas oppositionsledaren Juan Guaidó internationellt.
Venezuela (TT-AFP) • Publicerad 4 februari 2019
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, som har utropat sig till president, under ett möte med sina anhängare i lördags.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, som har utropat sig till president, under ett möte med sina anhängare i lördags.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Nicolás Maduro sade i en intervju i den spanska tv-kanalen Sexta att han inte kommer ge vika för påtryckningar från dem som vill se honom avgå efter att oppositionsledaren Juan Guaidó utropat sig själv till president och att flera länder, däribland USA, stödjer Guaidó som landets ledare.

-De försöker tränga in oss i ett hörn med sina ultimatum för att tvinga fram en extrem situation med konfrontationer, sade Maduro i tv-intervjun.

Annons

Sju EU-länder med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen har uppmanat Maduro att utlysa nyval senast söndagen som gick. Annars kommer länderna att betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Söker hjälp från EU

Guaidó sade under söndagen att han ska försöka förmå EU att bistå Venezuela med humanitär hjälp. Han sade att uppemot 300 000 personer i landet riskerar att dö på grund av att de inte får hjälp.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau pratade under söndagen med Guaidó i telefon och hyllade då oppositionsledaren för hans mod och ledarskap, enligt ett uttalande från den kanadensiska regeringen.

Möte i Kanada

Samtalet kom dagen innan den 14 nationer stora så kallade Limagruppen, som består av Kanada och latinamerikanska länder, ska mötas i Ottawa. Elva av Limagruppens länder har erkänt Guaidó som Venezuelas president.

"De två ledarna diskuterade betydelsen av att det internationella samfundet skickar ett tydligt budskap om den illegitima Maduro-regimen och värdet av att respektera den venezuelanska konstitutionen", skriver Kanadas regering i uttalandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons