Annons

Magra sälar när strömmingens mat tryter

Magra vitmärlor ger magra sälar. En studie som gjorts i samarbete mellan flera svenska universitet visar att det finns ett samband mellan sälens hälsa och tillgången på bottenlevande djur.
Miljö • Publicerad 11 juni 2019
När strömmingen blir smalmat magrar sälen. Arkivbild.
När strömmingen blir smalmat magrar sälen. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Sälen äter strömming och strömmingens kvalitet påverkas i sin tur av tillgången på de bottenlevande bytesdjur som den äter. Och de har blivit färre.

Utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön har ökat sedan 1900-talet, till stor del på grund av övergödning. Det bottenlevande kräftdjuret vitmärla slogs ut efter en period av regnande i början av 2000-talet som förändrade vattenkvaliteten i Bottenhavet.

Annons

Nu har strömmingens fetthalt och medelvikt ökat i Bottenhavet eftersom vitmärlan börjat återhämta sig, men Lena Bergström, forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, tror att det kan hända igen.

"Klimatförändringar gör att vi troligen kommer att få se fler sådana här extrema händelser i framtiden. Om inte insatserna mot övergödning intensifieras så kommer sannolikt också syrebristen i Östersjön att öka ytterligare och leda till att de bottenlevande djuren totalt sett blir färre. Detta kan få stora effekter till exempel för de fiskarter som fiskas kommersiellt", säger hon i ett pressmeddelande.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons