Annons

Markägare i Jokkmokk vill få tältläger avhyst

Markägaren Jokkmokks allmänning begär hjälp av polisen för att avhysa deltagarna i det stora tältlägret Rainbow Gathering, rapporterar lokala medier.
Samhälle • Publicerad 21 augusti 2019
Skogen lockar många regnbågstältare till Kallak. Allmänningen som äger skogen vill få dem avhysta. Arkivbild.
Skogen lockar många regnbågstältare till Kallak. Allmänningen som äger skogen vill få dem avhysta. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Deltagarna, som samlades i Kallakområdet den sista veckan i jul och planerar att stanna till början av september, har inte fått tillstånd för tältlägret av allmänningen.

– Det finns mellan 1 000 och 2 000 personer i lägret och att så många tältar på samma plats så länge kan inte ligga inom ramen för allemansrätten, säger allmänningsförvaltare Christian Rimpi till .

Annons

Allmänningen gjorde en polisanmälan förra veckan.

– Vi har varit på plats och försökt ha en dialog med tältarna där vi bett dem att flytta på sig, men ingen har brytt sig om det vi har sagt, säger Christian Rimpi.

Läger under benämningen Rainbow Gatherings hålls årligen i nationalparker, avlägsna skogsområden eller liknande där deltagarna kan vistas tillsammans i naturen. Organisationen, med ursprung i USA, har inga officiella ledare.

Kallak blev uppmärksammat i samband med gruvbolaget Beowulf Mingings intention att bryta järnmalm. Två samebyar har motsatt sig planerna och ärendet ligger hos regeringen för avgörande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons