Annons
Nyheter

Mcmaster åker ut – John Bolton kliver in

USA:s president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster avgår. Han ersätts av John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör.
USA • Publicerad 23 mars 2018
John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör, blir Trumps nya nationelle säkerhetsrådgivare. Arkivbild.
John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör, blir Trumps nya nationelle säkerhetsrådgivare. Arkivbild.Foto: Alex Brandon

Bolton, 69, har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.

– Jag har min syn på saker. Jag är säker på att jag kommer att få en chans att framföra dem till presidenten, säger Bolton till Fox News.

Annons

Bolton blir Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare inom 14 månader.

Tillkännagivandet kommer bara dagar efter att Trump ersatte utrikesminister Rex Tillerson. En av anledningarna, enligt Trump själv, var att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran.

Bolton kommer att tillträda inom kort, meddelar Trump på Twitter.

"Jag är mycket tacksam för de tjänster som general H R McMaster, som har gjort ett enastående jobb och alltid kommer att vara min vän, har utfört. Det officiella skiftet sker den 9 april", skriver Trump.

Hög personalomsättning har präglat Donald Trumps premiärår i Vita huset. Närmare 40 personer har sparkats eller hastigt lämnat sina centrala jobb sedan han tog över presidentämbetet i januari i fjol. Några av de mest framträdande namnen är Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, James Comey, chef för den federala polisen FBI och Steve Bannon, chefstrateg.

USA:s president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster får gå. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster får gå. Arkivbild.Foto: Evan Vucci
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons