Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

En gripen för bedrägeri i Kristianstad, polisen tog bort staty på Gotland efter att personer blivit skrämda och Trump kommunikationschef avgår. Här är nattens nyheter – lokalt och om världen.
Publicerad 9 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Polisen kunde under fredagskvällen gripa en man i Kristianstad misstänkt för bedrägeri. Mannen misstänks ha gjort flera köp med ett manipulerat betalkort.

Annons

– Vi har en målsägare som upptäcker att det börjat försvinna pengar från kontot. Köpen kan härledas till affärer i Kristianstad, säger Karoline Eriksson inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Under fredagen märkte polisen att det lagts en order på att hämta ut mat från en affär i Kristianstad.

När mannen hämtat ut maten slog polisen till och grep honom.

– Vi jobbar fortfarande med ärendet för att se om det är samma person som även gjort de andra köpen på korten, säger Karoline Eriksson.

En taxichaufför blev rånad på Norra Ringen i Lund tidigt under lördagsmorgonen. Gärningsmännen tvingade till sig kontanter och lämnade sedan platsen till fots.

Offret ska enligt polisen ha fått en stickskada i benet och har förts till sjukhus. Polisen har under morgonen sökt efter männen i området. De har även beslagtagit bilen för att kunna göra en teknisk undersökning.

Sverige

Polisen på Gotland har monterat ner en skulptur på Galgberget i Visby. Anledningen: Den kan skrämma folk, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.

– Någon har blivit rädd och larmat att man tror att någon har hängt sig på platsen, säger Jessica Lundeberg, konstnären bakom "The watcher in the woods", en delvis genomskinlig plåtskulptur som föreställer en liten flicka.

När polis och ambulans kom till dungen där skulpturen stod insåg de att det inte var fara för någon människa. Men polisen plockade ner konstverket.

Annons

– Man gör bedömningen att står den kvar så kommer fler bli skrämda på samma sätt, säger polisens förundersökningsledare Ayman Aboulaich till radion.

– Jag var där och tittade och det var väldigt ledsamt att se den ligga där, lite trasig, säger Lundeberg.

Hon uppger att polisen lovat betala reparationskostnader, och hoppas att konstverket ska kunna komma tillbaka till platsen där den stått sedan maj förra året.

Världen

Bill Shine har blivit en i raden av kommunikationschefer i Vita huset som avgår. Källor nära Donald Trump säger att USA:s president själv agerar kommunikationsansvarig, vilket gör positionen utsatt.

Shine tillträdde i juli, då posten stått tom sedan Hope Hicks avgick i februari förra året.

I USA:s medielandskap är Shine även känd från sitt tidigare jobb på Fox News, där han häromåret fick en sidoroll i trakasseriskandalen kring chefen Roger Ailes.

Vid ett tillslag mot en religiös sekt i Brasilien har myndigheterna upptäckt 79 personer som arbetat i stort sett som slavar. De har dragit in pengar åt ledarna nästan gratis.

– De tror att världen är på väg att gå under och att de kan bli räddade genom att stanna i sekten, säger Rodrigo Ramos, arbetsmiljöinspektör, till Thomson Reuters Foundation.

Medlemmar i sekten hittades sovande invid ett lager av giftigt bekämpningsmedel. Bara en provisorisk pappvägg skilde de två utrymmena åt.

Annons

– Vi kände lukten av bekämpningsmedlen från där de sov, säger Rodrigo Ramos.

Förtjänsten från gården har gått direkt till ledarskiktet i sekten, som heter Igreja Adventista Remanescente de Laodicea och är baserad i huvudstaden Brasília.

Flera av ledarna ska nu åtalas, berättar Ramos. Myndigheterna försöker också avsluta verksamheten på gården, vilket dock inte är helt lätt – många av sektmedlemmarna vill inte bli räddade, och egendomen är privat mark.

Förra året upptäckte brasilianska myndigheter 565 misstänkta slavarbetare i en annan religiös sekt i landet.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons