Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misstänkt mordförsök i Helsingborg, explosion i Stockholm och USA vill göra nya månlandningar. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 27 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid 02.30 kom det in ett Sos larm om att det brann på Måsalycke avfallsanläggning, strax söder om Sankt Olof. Räddningstjänsten kallades då till platsen.

Annons

– Det har blivit rökutveckling efter en brand i en större komposthög. Räddningstjänsten har varit på plats och släckt branden, säger Nina Janowicz teamledare på Sos alarm.

Polisen har gripit en person misstänkt för en mopedstöld i Hässleholm.

– Det är ett vittne som observerar att en man beter sig märkligt vid ett cykelställ. Därefter går han därifrån med en moped. Vi lyckades identifiera personen och kan sedan gripa honom, säger Johanna Bryhagen inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Händelsen inträffade vid 04.50.

En man i 25-årsåldern är allvarligt skadad efter att ha hittats med skärskador i Helsingborg på tisdagskvällen. Polisen misstänker att han har blivit knivhuggen och har inlett en förundersökning om försök till mord.

– En person är förd till sjukhus, personen var vaken och talbar, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Ingen person är gripen.

Sverige

En explosion har inträffat i västra Stockholm. Larmet kom 01.10 och explosionen skedde utomhus, på en gata i ett industriområde. Ett antal fönsterrutor på ett närliggande hotell ska ha krossats i samband med händelsen.

– Det är materiella skador på några bilar och husfasader, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Annons

– Några få personer har fått lättare skador, mindre skärskador och chockskador.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse och har spärrat av området. Vid 04.30 undersökte kriminal- och bombtekniker platsen

Fler personer vänder sig till Sveriges kvinnojourer för att få stöd. Det visar statistik från Föreningen Unizon, som representerar 140 tjej- och kvinnojourer i landet, uppger Sveriges Radio Ekot.

Enligt Unizons undersökning, där 122 av föreningens medlemsjourer svarat, ökade antalet stödkontakter till 108 000 under 2018, en ökning med 16 000 från 2017, då jourerna hade 92 000 kontakter, även om en del av ökningen beror på att fler jourer svarade den här gången.

– Det här våldet pågår dygnet runt, året om, i alla samhällsgrupper, säger Olga Person, generalsekreterare för Unizon, till radion.

Världen

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska tillbaka till månen redan inom fem år, inte först år 2028 som en tidigare uppskattning lytt.

– En del säger att det är för svårt, för riskabelt. Men detsamma sades 1962, säger vicepresident Mike Pence vid ett tal på en av Nasas anläggningar i Alabama.

Nasachefen Jim Bridenstine svarade att rymdstyrelsen antar utmaningen, och att man vill landa på månens sydpol 2024.

"Jag vet att Nasa är berett för utmaningen att gå vidare till månen, den här gången för att stanna där", säger han i ett uttalande.

Annons

Bridenstine har också antagit en ny inriktning för Nasa, som kallas "månen till mars"-direktivet, som handlar om att använda kunskapen man får vid månuppdragen för att så småningom kunna landa på mars.

"Vi kommer de kommande dagarna och veckorna att agera för att nå de här målen", säger han.

Senast någon människa satte sin fot på månen var 1972.

Ett flygplan av olycksmodellen Boeing 737 Max 8 hamnade i nödläge under en passagerarlös flygning i USA på tisdagen.

Planet, som tillhör flygbolaget Southwest, hade lyft från flygplatsen i Orlando i Florida med destination Kalifornien. Efter att ha gjort anrop om nödläge kunde det landa under säkra former på flygplatsen det kom ifrån, meddelar den amerikanska luftfartsmyndigheten.

Flygbolaget hade för avsikt att omplacera planet.

En talesperson för Boeing säger att företaget känner till händelsen och är i kontakt med sin kund Southwest.

Två flygplan av samma modell har på kort tid varit inblandade i krascher, i vilka nästan 350 människor omkommit: en i Etiopien tidigare denna månad och en i Indonesien i oktober förra året.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten har stoppat alla flygningar med dessa flygplan, men tillåter passagerarlösa omstationeringar.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons