Annons

Medvind för Farage inför EU-val

EU • Publicerad 18 april 2019
Förre Ukip-ledaren Nigel Farage har medvind för sitt nya Brexitparti inför EU-valet. Arkivbild.
Förre Ukip-ledaren Nigel Farage har medvind för sitt nya Brexitparti inför EU-valet. Arkivbild.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Det nybildade Brexitpartiet, med förre Ukip-ledaren Nigel Farage i spetsen, toppar nu de brittiska opinionsmätningarna inför det EU-val som eventuellt kommer att ordnas även i Storbritannien.

En Yougov-mätning för tidningen The Times ger Brexitpartiet stöd av 23 procent av de tillfrågade, mot 22 för Labour och 17 för Konservativa partiet.

Annons

Totalt sett, för hela EU-valet, väntas fortsatt den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP bli störst. EU-parlamentets senaste egna sammanställning av olika opinionsmätningar ger EPP (där M och KD ingår) 180 mandat i nästa parlament, mot 149 för socialdemokratiska S&D (med S och FI), 76 för liberala Alde (med C och L) och 66 för EU-skeptiskt konservativa ECR (med SD).

EU-parlamentets sammanställning bygger dock fortfarande på gamla brittiska mätningar, där Brexitpartiet endast fått 12 respektive 15 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons