Annons

Mer än politiska drivkrafter för Netanyahu

Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu föreslår en koalition med sin största rival Benny Gantz efter tisdagens jämna val har mer än bara politiska förklaringar.
Landets riksåklagare planerar formella anklagelser om misstänkt korruption i tre fall mot Netanyahu – och nu ligger frågan om parlamentarisk immunitet i vågskålen.
Israel • Publicerad 19 september 2019
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.Foto: Amir Cohen/AP/TT

Riksåklagaren Avichai Mandelblits slutgiltiga beslut väntas i slutet av året. Men i oktober ska en förberedande domstolsförhandling hållas där premiärministern, som nekar till brott, kan argumentera mot att åtal väcks.

Högerpolitikern Netanyahus hittillsvarande stödpartier har luftat stöd för att ge honom immunitet, men en sådan riskerar att följas av väljarkårens och de politiska motståndarnas häftiga fördömanden om rättsröta.

Annons

Efter valet ser också en immunitet avlägsen ut – inte minst sedan den mittenorienterade Gantz avvisar Netanyahus koalitionsinviter.

Men om Netanyahu ändå lyckas manövrera sig till att kunna sitta kvar som premiärminister, eller roterar på posten tillsammans med Gantz, säger lagen att han inte måste avgå även om han anklagas formellt.

Vissa analytiker spekulerar i att en uppgörelse kan mejslas fram där Netanyahu går med på att avgå i utbyte mot reducerade åtal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons