Annons

MFF vidare i Europa League – vann gruppen

Malmö FF är klart för 16-delsfinal i Europa League – efter seger i Köpenhamn.
Gruppsegern innebär att MFF den här gången slipper en mardrömslottning.
Fotboll • Publicerad 12 december 2019
Arnor Traustason jublar efter MFF:s 1–0-mål.
Arnor Traustason jublar efter MFF:s 1–0-mål.Foto: Liselotte Sabroe

Resultatet på Parken spelade i slutändan ingen roll i fråga om avancemang. För Dynamo Kiev, som inför den sista omgången låg trea i gruppen, behövde vinna hemma mot Lugano för att ha en chans att passera FC Köpenhamn eller Malmö FF i Europa League-gruppen.

Så blev det inte – matchen slutade 1–1 – och det innebär att båda de nordiska klubbarna avancerar till 16-delsfinal. För MFF:s del innebär det slutspel för andra året i rad. Förra året tog resan slut mot Chelsea, som sedan gick och vann hela turneringen.

Annons

Den här gången väntar en något enklare lottning, tack vare 1–0-segern på Parken – efter ett självmål av Sotirios Papagiannoupolos – och gruppsegern som det innebar.

– Det bör bli en bättre lottning än senast. Sedan är det otroligt bra lag i Europa League nuförtiden. Men slår du FCK borta och Dynamo hemma ska du ha en bra chans mot de flesta grupptvåorna, säger Markus Rosenberg.

"Tror på det mer nu"

Några av storlagen som MFF tack vare gruppsegern slipper är Sevilla, Arsenal, Ajax, Inter, Benfica och Basel. I stället kan motståndarna heta Getafe, Bayer Leverkusen, Sporting Lissabon eller Olympiakos för att nämna några.

Vilket motstånd det blir avgörs i lottningen på måndag. Oavsett går MFF in med inställningen att gå vidare, enligt MFF-backen Behrang Safari.

– Det känns som att vi tror på det lite mer nu. När man hamnar i samma situation fler gånger blir man mer bekväm, säger han och fortsätter:

– Malmö FF är aldrig här för att delta, man måste förstå det. Vi är inte i Europa League för att delta, vi vill ta oss vidare och vinna mot de stora lagen. Man får aldrig vara nöjd med att bara ta sig ut i Europa. Det är den inställningen vi haft i två år så vi måste fortsätta tro på det.

Mitt i försäsongen

En sak skiljer dock MFF från resten av lagen i slutspelet i Europa. De andra kommer att vara mitt uppe i sin ligasäsong när 16-delsfinalerna spelas i februari. Malmö FF kommer att vara i försäsong.

– Man kan inte träna sig till matchform. Vi får försöka göra på samma sätt som senast mot Chelsea och hoppas att det räcker, säger Anders Christiansen, mittfältare i MFF.

Sportchefen Daniel Andersson säger att ett liknande upplägg väntar som senast, med träningsläger och träningsmatcher i Marbella inför 16-delsmatcherna.

– Vi får se om vi vässar motståndet. Men de ska vara lite lediga också. Killarna har varit i gång ändå sedan Chelsea-matchen, jag hoppas att vi kan dra lite lärdom av det. Det kändes som att vi inte riktigt kopplade av i fjol, säger han.

David Carlsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons