Annons

Mineraljakt i fokus när världsreligioner möts

Kampen mot mineraljakt på Österlen når allt högre höjder. I helgen samlar benediktinerklostret Mariavall, ett nav i det skånska gruvmotståndet, representanter för världens religioner för att hålla bönestund för jord och natur.
Även gruvprojekt runt om i landet tas upp, rapporterar
Miljö • Publicerad 13 september 2019
Moder Christa Claesson fotograferad i samband med ett stormöte för markägare i området på Österlen hösten 2018. Arkivbild.
Moder Christa Claesson fotograferad i samband med ett stormöte för markägare i området på Österlen hösten 2018. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På Österlen växer sig protesterna mot det brittiska gruvbolag Scandivanadiums jakt på batterimetallen vanadin allt starkare. Företaget, som börjat provborra i Hörby, har även ansökt om att få provborra på Österlen. Där har både markägare och lokalpolitiker satt sig på tvären, och den rättsliga processen pågår fortfarande.

Nu tar klostret till nya grepp för att lyfta frågan om "hot mot natur och djurliv" – något nunnorna bland annat anser att mineraljakten på Österlen liksom i resten av landet gör. Under temat samlar klostret representanter från en rad religioner, bland annat rabbinen från Malmös judiska församling, Svenska kyrkans biskop i Lunds stift, en norrschaman, samt representanter från buddhistiska inriktningar, för att be och få perspektiv på naturhot utifrån olika trosinriktningar.

Annons

Någon kontakt med representanter för islam har man dock inte lyckats med ännu trots idoga försök, något tidigare rapporterat.

Moder Christa, abbedissa på Mariavalls kloster, leder gruvmotståndet på Österlen bland annat tillsammans med traktens greve Carl Piper. Även han kommer närvara för att informera de religiösa representanterna om historiken kring gruvnäringen i trakten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons