Annons

Museilänk för barn ledde till porrsida

En länk riktad till barn på Världskulturmuseernas hemsida ledde till en porrsida. En förälder vars barn klickade på länken upptäckte felet och slog larm, skriver .
Kultur • Publicerad 18 januari 2020
Etnografiska museet i Stockholm är ett av museerna som hör till den statliga förvaltningsmyndigheten Världskulturmuseerna. Arkivbild.
Etnografiska museet i Stockholm är ett av museerna som hör till den statliga förvaltningsmyndigheten Världskulturmuseerna. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Det är förödande var den än är på vår sajt, men när den dessutom är på sidor som riktar sig mot barn, familjer och föräldrar är det klart att det är mycket allvarligt, säger Mathias Bergendahl, kommunikations- och marknadschef på Världskulturmuseerna, till AB när han får information om porrsidan.

Länken plockades bort på lördagseftermiddagen. Den låg under en kategori som riktade sig till yngre besökare med texten: ”Följ stegen nedan om du har Minecraft och vill komma igång med att spela i den egyptiska världen Faraonien.”

Annons

Enligt Bergendahl finns det misstankar om att domänen de använder sig av bytt ägare.

– Det blir då svårt, om inte omöjligt, att kontrollera vart länkarna leder.

På måndag ska myndigheten grundligare undersöka vad som gått snett.

Förvaltningsmyndigheten Världskulturmuseerna består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons