Annons

Nattens händelser - lokalt och i omvärlden

En polis fick frakturer vid ett ingripande och en övertänd villa utanför Tomelilla.
Publicerad 16 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En villa utanför Tomelilla är helt övertänd.

Larmet om branden kom vid 03.20 på torsdagsmorgonen. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter. Enligt uppgifter är huset öde och det ska inte finnas några skadade.

Annons

En polis fick köras till sjukhus efter en sammandrabbning med två män i Hässleholm sent på onsdagskvällen. Händelsen utspelade sig vid Hässleholms järnvägsstation när en polispatrull kontrollerade två män.

– De är inte så intresserade av att prata med polisen och det blev lite stökigt. I samband med detta så utdelar de då slag mot polisen, varav den ena får slag i ansiktet, säger Martin Larsson, inre befäl på polisen.

Polisen ska ha fått två frakturer i ansiktet. De båda männen greps och en av dem anhölls under natten misstänkt för våld mot tjänsteman.

Tidigt på torsdagsmorgonen körde en bil in i vajerräcket på E22 mellan Kristianstad och Tollarp. Föraren till bilen ska inte ha behövt söka sjukvård och räddningstjänsten var på plats för att flytta bilen och sanera vägbanan.

En man greps under natten i Åhus misstänkt för misshandel i nära relation.

En person i Skurup blev under natten hotad av en före detta partner. Polisen kunde gripa en man som nu är misstänkt för olaga hot.

Sverige

En 18-årig man sköts i anslutning till sitt hem i norra Uppsala i natt.

Polisen larmades till en adress i Uppsala vid 01-tiden natten till torsdagen och hittade tonåringen skottskadad. 18-åringen fördes till sjukhus och har opererats under natten.

– De initiala uppgifterna jag har är att han blev skottskadad i armen och det är ingen fara för hans liv, säger Johan Lindén, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Annons

Det finns flera vittnen till händelsen och polisen har spärrat av brottsplatsen.

– Vi har ingen misstänkt ännu men kommer höra flera vittnen som befann sig på platsen, säger Johan Lindén.

Polisen har inlett en utredning om mordförsök. (TT)

Två män har åtalats för grovt bedrägeri efter att ha lurat en man i Sandviken att swisha dem 367 000 kronor, skriver Arbetarbladet.

Männen hade lovat målsägande att han skulle få varor och presentkort i utbyte för pengarna som skickades via betalningsappen Swish i omgångar mellan november 2017 och februari i år.

En del av summan ska också ha varit ett lån till männen som nu åtalas för grovt bedrägeri, i andra hand penningtvättsbrott.

Männen ska också ha lurat flera runt om i landet att swisha pengar i utbyte för konsertbiljetter och mobiltelefoner, något som aldrig levererades. (TT)

Trafikolyckor med dödlig utgång ökar under sommaren, och den här säsongen ser ut att bli den värsta på länge. Totalt har 105 omkommit perioden maj–juli, jämfört med i genomsnitt 82 döda under samma tid 2013-2017, enligt Transportstyrelsen.

Den största ökningen maj–juli i år är bland bilister och motorcyklister där antalet omkomna stigit med 40 procent.

Antalet mötesolyckor har fördubblats men vanligaste olyckstypen är ändå singelolyckor. (TT)

Annons

Världen

En malaysisk domare kommer på torsdagen att meddela ett avgörande om de två kvinnor som anklagas för att ha giftmördat halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – Kim Jong-Nam.

Domstolen kommer att besluta om den rättsliga processen kan gå vidare, om det finns tillräckliga bevis för att inleda en mordrättegång.

Mordet inträffade på Kuala Lumpurs flygplats i februari förra året. Kim Jong-Nam dödades med hjälp av ett nervgift kallat VX, klassat som kemvapen. Han konstaterades död bara en kort stund efter det att de misstänkta kvinnorna pressat en duk mot hans ansikte. (TT)

En stämningsansökan från ungdomsgrupper mot USA:s myndigheter för bristande klimatåtgärder har avvisats i delstaten Washington. Men fallet är bara ett av flera, och ungdomarna är fortsatt stridslystna.

En domare håller med de unga om att klimatförändringarna är ett allvarligt hot, men hänvisar ärendet till politiken. Beslutet ska dock överklagas.

Inom samma initiativ har man också stämt såväl åtta delstater till som USA:s federala regering. (TT)

Lula da Silva, kanske Brasiliens populäraste politiker, har nu satt upp sig som kandidat i presidentvalet. Frågan är om registreringen, eftersom han sitter i fängelse, förblir symbolisk.

Enligt medier på plats deltog 10 000 rödklädda partianhängare i en marsch till valdomstolen TSE (Tribunal Superior Eleitoral) i Brasília på onsdagen, där Lulas pappersarbete utfördes genom ombud.

Efter sina två tidigare mandatperioder som president, 2003–2010, är han fortfarande oerhört populär. Samtidigt har 72-åringen som dömd brottsling inte rätt att ställa upp i valet.

Å andra sidan hävdar Lula att domen på tolv års fängelse för mutbrott är politiskt motiverad, och har överklagat. Hur det går med hans kandidatur väntas avgöras i TSE i september. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons