Annons

Nilsson om lårskadan: Kommer aldrig läka ihop

Hon säger att den avslitna delen av lårets baksida aldrig blir hel igen.
Stina Nilsson bygger i stället upp andra muskler i högerbenet för att kompensera.
Skidor • Publicerad 17 oktober 2019
Skidstjärnan Stina Nilsson har haft en skadefylld försäsong. Arkivbild.
Skidstjärnan Stina Nilsson har haft en skadefylld försäsong. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

I januari, drygt en månad före VM i Seefeld, skadade sig Stina Nilsson i Otepääs världscupsprint. Den svenska stjärnan kom ändå till start i mästerskapet, tog två guld och ett silver och berättade först i april att en muskel i höger baksida lår var helt av.

Skadan gör sig fortfarande påmind.

Annons

– Den (skadan) är under kontroll just nu. Men det är absolut så att jag måste underhålla och göra bra styrketräning så att den håller sig i skick, säger Stina Nilsson.

TT: På vilket sätt behöver du underhålla skadan?

– Jag måste ju se till att jag är stark runt omkring i och med att den aldrig kommer att läka ihop. Det är ju muskler som måste kompensera där, jag måste se till att de är tillräckligt starka.

TT: Är det jobbigt mentalt?

– Nej.

Satsar på tourerna

För första gången på fyra år är kommande vinter utan skidmästerskap. Världscupen, som inleds i Ruka om sex veckor, är de flesta landslagsåkarnas högsta prioritet.

Stina Nilsson, som även vann sprintcupen förra säsongen, har det stora målet klart för sig.

– Det är att åka bra i tourerna jag ställer upp i. Både minitourer och de här lite längre tourerna, säger hon.

Tidigare i oktober blev det klart att det den här säsongen ska arrangeras en speciell supersprinttour utanför världscupen, World Sprint Series. Den lär Nilsson däremot inte köra.

– Jag tror inte att jag kommer att åka det, i och med att det är så otroligt många tävlingar redan, säger hon.

Revbensfraktur

Annons

26-åringen från Malung är den här veckan på snöläger i Idre tillsammans med Anna Dyvik och längdlandslagets herrar. Den stora anledningen till att Nilsson inte är med övriga damlandslaget, som ska på höghöjdsläger i Val Senales, är en revbensskada hon dragits med en tid.

– Val Senales är en absolut lägerfavoritort för mig. Men vi gjorde den samlade bedömningen att det finns mer utav det som jag behöver här (i Idre). Väldigt bra gym, tillgång till att kunna cykla och att köra lite annan typ av träning om det skulle krävas. Det är bra, säger Stina Nilsson.

Enligt Aftonbladet drabbades hon av en fraktur i ett revben när hon var ute och sprang tidigare i höstas. Skadan är snart rehabiliterad.

TT: Kan du köra för fullt?

– I stort sett.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons