Annons
Nyheter

Miljontals fel gav Nobelpris i kemi

Evolutionens styrka syns i livets mångfald. Och det är förmågan ett bemästra denna styrka som belönas med årets Nobelpris i kemi, något som bland annat resulterat i nya läkemedel mot reumatism. Årets pris går till en britt och två amerikaner – var av en är kvinna.
Nobel • Publicerad 3 oktober 2018
Årets Nobelpristagare i kemi Frances Arnold, George Smith and Sir Gregory Winter presenterades vid Kungliga Vetenskapsakademien.
Årets Nobelpristagare i kemi Frances Arnold, George Smith and Sir Gregory Winter presenterades vid Kungliga Vetenskapsakademien.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ena hälften av priset tilldelas Frances Arnold, verksam vid California Institute of Technology i Pasadena. Hon får priset för riktad evolution av enzymer. Dessa enzymer kan sedan användas för att tillverka allt från biobränsle till läkemedel. Hon genomförde 1993 den första riktade evolutionen av enzymer och sedan dess har hon finslipat de metoder som numera används rutinmässigt för att utveckla nya katalysatorer. Hennes enzymer nyttjas bland annat för en mer miljövänlig tillverkning av kemiska substanser.

– Enzymer är det som naturen använder när den gör kemi och när man kom på det så tänkte man "vad bra, då kan vi styra det", men det visade sig att det sällan fungerade bra. Vad Frances Arnold kom på var att man kan låta naturen själv styra. Då tar man ett enzym och för in en massa små fel, miljontals små fel, och sen ser man vilket enzym som fungerar bäst. Sen upprepar man processen tills man har ett enzym som fungerar, säger Martin Högbom professor på institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet.

Annons

Martin Högbom menar att idén är relativt enkel och lovprisar Frances Arnold för att hon dessutom lyckades hitta metoder för att omsätta den i fungerande experiment.

Den andra halvan av priset delas lika mellan George Smith och Gregory Winter. De får priset för att ha utvecklat antikroppar med den metod som kallas fagdisplay. På så vis kan man motverka autoimmuna sjukdomar och i vissa fall bota spridd cancer.

Fagdisplay är när virus som infekterar bakterier kan utnyttjas för att ta fram nya proteiner. Smith utvecklade den här metoden 1985, medan Gregory Winter använde metoden för riktad evolution av antikroppar med målet att framställa nya läkemedel. Det första av dessa läkemedel godkändes 2002 och används mot ledgångsreumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar.

– Metoden går att använda till vad som helst egentligen, men det har mest använts för att ta fram antikroppar, säger Gunnar C Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Göteborgs universitet.

En viktig sidoeffekt av forskarnas arbete är att man inte behöver använda försöksdjur när man tar fram nya antikroppar.

– Men det råder delade meningar om vad som fungerar bäst. Möss är nog fortfarande bättre, säger Gunnar C Hansson.

Enligt Vetenskapsakademien har de tre pristagarna "bemästrat evolutionens kraft". De har tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör stor nytta för mänskligheten.

Vetenskapsakademien ringde upp och väckte den amerikanska kemipristagaren Frances Arnold, som någon timme senare hade fått i sig en kopp kaffe och var beredd på att svara på frågor från vetenskapsreportrar som samlats i Kungliga vetenskapsakademins lokaler i Stockholm. Men telefonlinjen var – som så många gånger tidigare när Vetenskapsakademien ska annonsera ett Nobelpris – för dålig, varför samtalet fick avslutas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons