Annons
Nyheter

Kims kärnvapenbeslut hyllas i omvärlden

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att han kommer att avbryta alla kärnvapen- och robottester och stänga ner en anläggning för kärnvapenprov.
Beslutet applåderas i omvärlden.
Nordkorea • Publicerad 21 april 2018
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild.Foto: KCNA/AP/TT

Beskedet kommer mindre än en vecka innan Kim ska träffa Sydkoreas president Moon Jae-In. Och senare i vår, i maj eller i början av juni, är det tänkt att hans planerade möte med USA:s president Donald Trump ska äga rum.

Trump välkomnar Kims uttalande och skriver på Twitter att han ser fram emot att träffa honom.

Annons

"Nordkorea har gått med på att upphöra med alla kärnvapenprov och stänga en stor testplats. Det här är mycket goda nyheter för Nordkorea och världen – stora framsteg! Ser fram emot vårt toppmöte", skriver han.

Även Kina, som anses stå det slutna landet nära, välkomnar beskedet.

"Den kinesiska sidan tror att Nordkoreas beslut kommer att bidra till att förbättra situationen på halvön", skriver kinesiska utrikesdepartementet på sin hemsida enligt Reuters.

Det var under ett möte med det regerande nordkoreanska Arbetarpartiet som Kim bland annat sade ett en anläggning för kärnvapenprov i landets nordliga delar "har fullföljt sitt uppdrag", skriver AFP med hänvisning till den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

"Sedan kärnvapenprogrammet nu har kontrollerats är det inte nödvändigt för oss att genomföra fler kärnvapenprov eller testskjutningar av robotar eller interkontinentala ballistiska robotar (ICBM)", meddelade Kim.

Beslutet, som bland annat USA har efterfrågat, ses allmänt som ett viktigt steg i den pågående snabba diplomatiska processen på och omkring den koreanska halvön. Grannen Sydkorea kallar beslutet för ett "betydelsefullt framsteg för kärnvapenavvecklingen på Koreahalvön, det som världen önskar.

"Det skapar en väldigt positiv miljö för framgång under det kommande interkoreanska toppmötet och det mellan Nordkorea och USA", skriver det sydkoreanska presidentkansliet i ett uttalande.

På fredag i nästa vecka är ett historiskt toppmöte mellan Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-In planerat i den demilitariserade zonen mellan länderna.

Den viktiga regionala spelaren Japan välkomnar också uttalandet, men säger att konkreta bevis för att Pyongyangs kärnvapen avvecklas måste läggas fram och att det är för tidigt att minska pressen på Nordkorea.

– Detta meddelande är ett steg i rätt riktning, något som jag välkomnar. Men det som är viktigt är att detta leder till fullständig, kontrollerbar avveckling av kärnvapen. Jag vill understryka detta, säger premiärminister Shinzo Abe till reportrar enligt Reuters.

Annons

Diktaturen Nordkorea ska nu satsa på sin ekonomi, enligt Kim Jong-Un. Bland annat ska kontakter och en aktiv dialog med grannländer och det internationella samfundet underlättas.

"Vi kommer att fokusera på att bygga en stark socialistisk ekonomi och markant förbättra standarden för människor genom mobilisering av alla mänskliga och materiella resurser i landet", uppges Kim ha sagt.

Sedan Kim Jong-Un tog makten i Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst de nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla. I fjol pågick också ett intensivt ordkrig mellan Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för "Raketmannen" och hotade att "totalförstöra" Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som "mentalt rubbad". Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons