Annons

Norén: "Lättare få tjejer att lira golf"

En svensk tävling med mixat startfält på Europatouren kan bli verklighet.
Svenske stjärnan Alex Norén gillar idén.
Golf • Publicerad 21 augusti 2019
Alex Norén jagar sin tredje Europatourseger på svensk mark.
Alex Norén jagar sin tredje Europatourseger på svensk mark.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Alex Norén är på plats i Mölndal utanför Göteborg för Scandinavian Invitation, den svenska Europatourtävlingen i golf. Tillsammans med Henrik Stenson är 37-åringen tävlingens stora affischnamn.

Stenson sade på en pressträff i går att en mixedtävling på svensk mark på Europatouren "mycket väl kan bli en möjlighet". Något som bekräftades för av Europatourens tävlingschef Mark Casey.

Annons

Enligt Alex Norén finns det flera fördelar med att anordna tävlingar med gemensamma startfält. Bland annat för att få fler tjejer att få upp ögonen för golf.

– Jag är för sådant generellt. Det är lättare att kanske få in sponsorer. Bättre tävlingar genererar bättre konkurrens och det blir lättare att kanske få tjejer att lira golf. Man ser det på banorna, det är inte många juniortjejer som går runt i grupper som killarna gör, säger han.

– Speciellt ett förbund måste satsa mycket mer på sådant, en Europatour är så marknadsdriven. Jag tycker att till exempel Ryder Cup, som drar in mycket pengar, kan ställa upp på mycket sådant, och det vet jag att de redan gör.

Tävlingen betyder mycket

Norén har vunnit den svenska Europatourtävlingen två gånger tidigare med fyra års mellanrum, 2011 och 2015. Fyra år sedan den senaste segern jagar han nu sin tredje seger i tävlingen – och sin elfte på Europatouren.

– Tävlingen har alltid betytt väldigt mycket. Jag kunde ju inte spela förra året på grund av Ryder Cup och svårigheter med schemat. Jag hoppas att den ska betyda mycket framöver också. Det är underbart att vi har en tävling i Sverige, säger han.

Han berättar att med tanke på det tuffa tävlingsschemat är det svårt att planera in.

– Ibland är man uppe i sitt eget och det är mycket tävlingar hit och dit. Sen kanske man glömmer bort vad det betyder för svensk golf och juniorer. Jag vill prioritera den så högt jag kan, men man försöker få ihop alla delar och olika tourer.

Siktar på topprankning

I år missade han PGA-tourens penningstinna slutspel som kunde ha krockat med Scandinavian Invitation. Det gjorde att 37-åringen även misslyckades med att behålla sitt tourkort på andra sidan Atlanten.

Men någon oro utstrålar inte Norén som i nuläget är 47:a på världsrankningen.

– Med det kort jag har så får jag kanske mellan 16 och 22 starter på grund av många inbjudningar (till tävlingar). Genom att vara topp 50 (på världsrankningen) får man kanske tolv tävlingar. Är jag det har jag ett jättebra schema i USA. Sen har jag ett bra schema här hemma också, men jag satsar mer på att få upp formen och vara stadig på topp 50, säger han om nästa säsong.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons