Annons

Noter av tonårig Mozart säljs på auktion

Musik • Publicerad 7 november 2019
Noterna till två menuetter komponerade av Mozart kommer att säljas på auktion. Pressbild.
Noterna till två menuetter komponerade av Mozart kommer att säljas på auktion. Pressbild.Foto: Sotheby's

Noter till två menuetter komponerade av Wolfgang Amadeus Mozart kommer att säljas på auktion i Paris den 18 november. Auktionsfirman Sotheby's tror att de handskrivna noterna kan inbringa mellan 1,6 och 2,1 miljoner kronor.

Mozart skrev melodierna när han var 16 år gammal 1772, och de sparades enligt Sotheby's av hans syster Nannerl för att sedan hamna i den österrikiske författaren Stefan Zweigs stora samling. Det är den enda version av noterna som finns bevarad eftersom kompositionerna aldrig publicerades.

Annons

– Mozart skrev alltid sina första versioner och bearbetade dem inte särskilt mycket, till skillnad från Beethoven som fortsatte att jobba på sina verk i all oändlighet, säger Simon Maguire, expert på klassiska musikkompositioner.

Menuett var en populär dansstil under Mozarts livstid och han ska själv ha varit förtjust i dansen. Noterna innehåller få korrigeringar, men man kan se några mindre ändringar i en annan handstil, som kan ha varit gjorda av Mozarts far, Leopold.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons