Annons

Pojkars vaccinering en vinst för samhället

130 personer per år kan slippa cancerbesked. Det är förhoppningen bakom regeringens budgetförslag om att även pojkar ska vaccineras mot hpv från och med nästa höst.
Hälsa • Publicerad 18 september 2019
Regeringen avsätter pengar för att även pojkar ska få vaccin mot hpv. Arkivbild.
Regeringen avsätter pengar för att även pojkar ska få vaccin mot hpv. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Förslaget om att från och med nästa höst ge även pojkar hpv-vaccin ingår i regeringens budget.

Vaccinationerna beräknas kosta 56 miljoner kronor nästa år. Med dessa hoppas regeringen att 130 cancerfall per år kan undvikas.

Annons

En första utredning kring att vaccinera pojkar mot viruset presenterades för snart två år sedan och i våras överlämnades ytterligare en med budskapet om fördelarna – men riksdagsbeslutet har dröjt fram till nu.

Ny kunskap

Flickor har vaccinerats mot hpv sedan 2010, men då bedömdes inte pojkarna behöva vaccinet. Sedan dess har ny kunskap kommit fram om hur hpv även drabbar män.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.

Årligen drabbas 300 män av hpv-relaterad cancer, vanligtvis i svalg, penis och anus, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ungefär 550 kvinnor om året insjuknar i livmoderhalscancer i Sverige och ungefär 70 procent av dessa är hpv-relaterade. 150 kvinnor om året dör i sjukdomen.

Att flickor vaccineras tros förebygga 100 dödsfall till följd av livmoderhalscancer per år. Enligt beräkningar kan vaccineringen av pojkar förebygga att 130 personer insjuknar. Vaccinationen innebär inte bara en direkt nytta för pojkar och män, utan skyddar även indirekt de kvinnor som inte är vaccinerade.

Samhället vinner

Utöver att färre blir allvarligt sjuka innebär vaccinationen en rad samhällsekonomiska vinster, enligt Folkhälsomyndigheten. Fler friska innebär längre tid i arbetslivet och mindre kostnader för samhället.

Tina Dalianis, professor i virologi på Karolinska institutet i Stockholm, bekräftar bilden.

– Behandlingen är dyr, långvarig och väldigt jobbig för patienter och anhöriga. Förutom den direkta sjukskrivningen får många livslånga problem som belastar individ, familj och samhälle.

– Annars arbetsföra, unga, individer kan kanske inte återgå till ett mer arbetsamt liv. Så med färre som insjuknar får samhället stora positiva effekter, säger hon.

En lång kamp

Annons

Det är 14 år sedan vaccinet godkändes, fem år senare började flickor att vaccineras och för tre år sedan var Tina Dalianis med och tog fram dokumentet för Folkhälsomyndigheten där de kunde konstatera nödvändigheten i att även pojkar skulle vaccineras.

– När beskedet nådde mig blev jag jätteglad. Jag trodde aldrig att det skulle ta så lång tid, och jag kan sörja för dem som inte fått vaccinet när kunskapen funnits. Men vi räddar de yngre generationerna. Det är en vinst för hela samhället.

Även Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden, välkomnar beskedet om hpv-vaccin för pojkar.

– Det här är ett klokt och välkommet beslut av regeringen. Beslutet räddar liv och gör att många kommer att skippa onödigt lidande i framtiden. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att förebygga cancer, säger hon.

84 procent av 12-åriga flickor i Sverige vaccinerades under 2018 mot hpv.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons