Nyheter

Ny bärfis kan ta för sig av svensk frukt

Natur Artikeln publicerades
I USA har den brunmarmorerade bärfisen slagit ut hela äppelodlingar. Arkivbild.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
I USA har den brunmarmorerade bärfisen slagit ut hela äppelodlingar. Arkivbild.

Den brunmarmorerade bärfisen kan hota svenska fruktodlingar, rapporterar SVT Skåne. Det är en invasiv art som kan ta över och föröka sig snabbt.

Den fruktade bärfisen hittades i Sverige för första gången för några år sedan, men har sedan dess dykt upp alltmer frekvent. Hittills har ett tjugotal exemplar hittats i Sverige, och nu befarar länsstyrelsen i Skåne och Jordbruksverket att arten får fäste här.

I USA har den orsakat skador för miljardbelopp. Hittills har bärfisen dock inte hittats utomhus i Sverige.

-Nej, det har inte hittats någon i det fria än, men det skulle inte förvåna mig om vi hittar i år. Jag är absolut oroad, säger Sanja Manduric, rådgivare vid Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp, till SVT.

Bärfisen tar sig hit som fripassagerare med olika försändelser och kryper in och övervintrar på de mest märkliga ställen, till exempel i elektronisk utrustning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.