Ny lag: Utökat samarbete mellan polis och Kustbevakningen

Norje Artikeln publicerades

Ny har Polismyndigheten möjlighet att begära hjälp av Kustbevakningen i det brottsbekämpande- och ordningshållande arbetet på land. Detta till följd av en ny lag.

 

Polis och kustbevakare har arbetat sida vid sida under årets upplaga av Sweden Rock Festival.

Samarbetet har möjliggjorts till följd av en ny lag som trädde i kraft den 1 april i år.

Den nya lagen innebär att Kustbevakningen har möjlighet att ingripa mot brott och ordningsstörningar även på land, under förutsättning att detta sker på begäran av, och i samverkan med, polisen.

– Syftet med att vi sampatrullerar är bland annat att vi ska lära oss om den nya lagstiftningen och se var Kustbevakningen kan bidra mest utöver sitt ordinarie uppdrag. Ju bättre relationer vi har desto bättre kan vi också arbeta tillsammans i större allvarliga händelser, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson i ett pressmeddelande.

Personal från polisen och kustbevakningen har under de senaste dagarna arbetat tillsammans på festivalområdet. Samarbetet har enligt Mats Karlsson fungerat bra.

– Som brottsbekämpande myndigheter har vi ett tydligt uppdrag att vi ska samverka med varandra. Det är därför viktigt att vi håller samarbetet vid liv för att använda våra kompetenser och befogenheter på bästa sätt, menar Mats Karlsson som inte utesluter att det kan bli ett stående inslag vid framtida festivaler.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.