Annons

Ny lag: Utökat samarbete mellan polis och Kustbevakningen

Ny har Polismyndigheten möjlighet att begära hjälp av Kustbevakningen i det brottsbekämpande- och ordningshållande arbetet på land. Detta till följd av en ny lag.
Norje • Publicerad 8 juni 2019

Polis och kustbevakare har arbetat sida vid sida under årets upplaga av Sweden Rock Festival.

Annons

Samarbetet har möjliggjorts till följd av en ny lag som trädde i kraft den 1 april i år.

Den nya lagen innebär att Kustbevakningen har möjlighet att ingripa mot brott och ordningsstörningar även på land, under förutsättning att detta sker på begäran av, och i samverkan med, polisen.

– Syftet med att vi sampatrullerar är bland annat att vi ska lära oss om den nya lagstiftningen och se var Kustbevakningen kan bidra mest utöver sitt ordinarie uppdrag. Ju bättre relationer vi har desto bättre kan vi också arbeta tillsammans i större allvarliga händelser, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson i ett pressmeddelande.

Personal från polisen och kustbevakningen har under de senaste dagarna arbetat tillsammans på festivalområdet. Samarbetet har enligt Mats Karlsson fungerat bra.

– Som brottsbekämpande myndigheter har vi ett tydligt uppdrag att vi ska samverka med varandra. Det är därför viktigt att vi håller samarbetet vid liv för att använda våra kompetenser och befogenheter på bästa sätt, menar Mats Karlsson som inte utesluter att det kan bli ett stående inslag vid framtida festivaler.

Tim JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons