Annons

Ny metod för att ställa ebola-diagnos

Forskning • Publicerad 24 augusti 2019
Forskare har hittat en ny metod för att kunna diagnosticera ebola. Arkivbild.
Forskare har hittat en ny metod för att kunna diagnosticera ebola. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Forskare har för första gången lyckats ta fram en metod för att ställa diagnoser med hjälp av en genkniv i ett papper, .

– Det här är en dröm för alla att använda ett pappersbaserat system för diagnostik, säger Oommen Varghese, universitetslektor på Ångströms laboratorium i Uppsala, till radion.

Annons

Förhoppningen är att metoden ska kunna användas för att på ett billigare och mer lättillgängligt sätt än med nuvarande tillvägagångssätt kunna ställa till exempel ebola-diagnoser.

Genkniven består av molekyler som kan skära sönder dna och forskare har på så vis tidigare kunnat förändra arvsmassa inuti celler. I den nya forskningen finns molekylerna i en gel som sedan hälls på lager av papper. Sedan kan till exempel dna från blod med misstänkt ebola droppas på pappret som skiftar färg när genkniven skär. Likt ett lackmuspapper visar färgskiftningen om blodet innehåller ebola eller ej. Med tidigare genknivar har det inte varit möjligt att få materialet att skifta färg.

Oommen Varghese tror dock att det kommer att dröja flera år innan diagnosmetoden kan nå marknaden. Rapporten har publicerats .

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons